Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tack, Löfven, för att du nobbar ungtupparna

Statsminister Stefan Löfven (S) och SSUs ordförande Philip Botström. SSU är kritiskt till att inga ministrar är yngre än 35.
Foto: NILS PETTER NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfvens andra regering presenterades i måndags.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Broiler – unga karriärpolitiker liknas ofta vid gödkycklingar.
Foto: KLARA DESSER / KLARA DESSER / EXPRESSEN

SSU kritiserar bristen på ministrar under 35 i den nya regeringen – men det är snarare något att vara tacksam över.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

"Det är riktigt, riktigt kasst att den yngsta ministern är 38 år och miljöpartist. Det är en försämring", sa SSU-ordföranden Philip Botström missnöjt till Aftonbladet efter att Stefan Löfven på måndagen presenterat sin nya regering. 

Det var bättre förr, hälsar alltså ungdomsförbundet och låter som seniorerna. 

De tre ungdomarna i Löfvens första regering var Aida Hadzialic (som var 27 år när hon utsågs), Gabriel Wikström (29) och Gustav Fridolin (31).

"Riktigt kasst" skulle man tyvärr också kunna beteckna ungdomskabinettets facit. Hadzialic var en skarp politiker – men fick avgå på grund av en rattfylla innan hon hade hunnit åstadkomma särskilt mycket. Wikström blev sjukskriven för utmattning och avgick. Gustav Fridolin satt visserligen kvar under hela mandatperioden, men utvecklingen i skolan skenar åt fel håll och han risades som chef för Utbildningsdepartementet.

Ungdom är ingen merit

När Löfven presenterade sin regering förra gången fick han kritik för att så många av statsråden saknade erfarenhet från riksdags- och regeringsarbete. "Det är bra att ha en mix" av "människor med olika bakgrund och levnadshistoria" svarade han .

Visst är det bra att få in olika erfarenheter i Rosenbad, men det ligger i sakens natur att man hinner samla på sig fler erfarenheter ju äldre man blir. Unga har alla varit.

Därför bör Stefan Löfven få beröm för att han inte släppt lös några ungdomsförbundare på departementen denna gång.

I efterhand har Gabriel Wikström sagt att han inte tror att det går att kombinera en politisk karriär på högsta nivå med småbarnsliv: "Så är det med många toppositioner i samhället, om man vill göra karriär blir familjen lidande."

Det har han helt rätt i.

Att vara minister är krävande. Det är ett förtroendeuppdrag som du förväntas axla dygnet runt, året runt. Dessutom måste du kunna leda en kader tjänstemän, förhandla med politiska motståndare i riksdagen och övertyga finansdepartementets snåla nationalekonomer om att ge stöd åt dina favoritprojekt. 

Det kräver kunskap om sakfrågorna och hur processerna går till, och det kräver integritet. Ålder borde ses som en merit. Den som har ett långt yrkesliv bakom sig kan kosta på sig att strunta i vad som skrivs på Twitter. 

Löfvens toppvärvning: Hans Dahlgren

Sverige är världens mest moderna land – och bland de mest ungdomsfixerade. Här börjar arbetssökande sorteras bort redan i 40-årsåldern, visade en svensk studie från 2017. 

Samtidigt lever vi allt längre och blir allt friskare. Häromdagen kom nya resultat från H70-undersökningen, som sedan 1971 har studerat äldres hälsa. Slutsatsen var att dagens 70-åringar motsvarar 50-åringarna på 70-talet. Nog borde de vara efterfrågade i politiken?

Löfvens mest stabila ministervärvning heter Hans Dahlgren och har varit både FN-ambassadör och statssekreterare. Tyvärr är EU-ministern med sina 70 år den ende över 65 i regeringen – trots att äldre utgör nästan 20 procent av befolkningen.

Nej, SSU – det är inte för få unga i regeringen. Det är för få 65-plussare.


Läs också: Varför ska man både ha barn och karriär vid 35?