Det är ingen hemlighet att den här ledarsidan har varit kritisk mot Januariavtalet. Det famösa 73-punktsprogrammet handlar mer om att uppfylla partiernas önskningar – som familjeveckan och friåret – än om att ta sig an Sveriges verkliga problem.
Men den gångna veckan har Jöken-gänget faktiskt levererat konkreta förslag som går i rätt riktning.
På måndagen presenterade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, S, utkastet till ny arbetsrätt. Det är baserat på uppgörelsen i fjol mellan Svenskt Näringsliv och akademikerfacken samt Kommunal och Metall.
I huvuddrag innebär det att lagen om anställningsskydd luckras upp, men att arbetstagarna i gengäld får ökade möjligheter till kompetensutveckling. En viktig förändring är att lön inte längre kommer att utgå under tvister om uppsägningar, vilket minskar riskerna med felrekryteringar, speciellt för småföretagare.
Parterna har spelat sina kort väl. Notan för uppgörelsen – uppskattningsvis elva miljarder kronor årligen – skickas direkt till skattebetalarna. Men vinsterna av en mer flexibel arbetsmarknad kan vara betydligt större än så. I stort är förändringarna därför att välkomna.
Måtte Socialdemokraterna inte lura C och L på den vinsten.
I fredags presenterades också utredningen om friare hyressättning.
Grunddragen har varit kända länge. Hyressättningen ska vara fri vid första inflyttning. Därefter räknas hyrorna upp årligen med konsumentprisindex. Om attraktiviteten i området har stigit kraftigt ska dock hyresvärden kunna begära en större hyreshöjning, liksom när en ny hyresgäst flyttar in.
Trots det höga tonläget i debatten kommer förslaget inte att få så speciellt stora effekter alls på kort sikt. Redan existerande hyresrätter påverkas inte alls, vad än Nooshi Dadgostar påstår. Och det byggs blott nya hyresrätter motsvarande en procent av beståndet varje år.
Den stora potentialen finns på sikt. I en ständigt växande andel av beståndet kan då de värsta problemen med köer och svartkontrakt undvikas samtidigt som färre hyresrätter lär ombildas till bostadsrätter.
Men detta kan bara uppnås om hyrorna löpande får anpassas till marknadsnivån. Därför är det oroande att justitieminister Morgan Johansson redan sagt att han vill begränsa möjligheten till högre hyreshöjningar vid såväl ändrade förhållanden som vid byten av hyresgäster.
Om friare hyressättning bara tillåts en enda gång – vid första inflytt – kan det nya systemet rentav bli mer stelbent än det nuvarande.
Januaripartierna har nu tillsammans med parterna lyckats med att reformera arbetsrätten – något som alliansen försökte, men misslyckades med. För det är man värda en eloge.
Huruvida Jöken-gänget även kan bidra till att mildra problemen på hyresmarknaden – något som alliansen helt undvek att ta strid om – återstår fortfarande att se.
Måtte Socialdemokraterna inte lura C och L på den vinsten.