Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tack, britter, ert kaos är rena EU-reklamen

Theresa Mays avtal röstades ned med siffrorna 391-242 i det brittiska parlamentet, något bättre än förra gången men ändå en storförlust.Foto: HOUSE OF COMMONS / AP TT NYHETSBYRÅN
Demonstranter som vill att Storbritannien stannar i EU utanför parlamentet inför omröstningen.Foto: NEIL HALL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Brexit är en nyttig påminnelse om värdet av EU-medlemskap. Det gör det uppenbart att Sverige får rätt mycket för medlemsavgiften.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

”Kan någon snälla rädda dessa människor från sig själva”.

Repliken fälldes av premiärminister Tony Blair om det brittiska kungahusets agerande efter prinsessan Dianas död i fiktiva The Queen från 2006. Tretton år senare passar det ännu bättre apropå de brittiska politiker som försöker lotsa Storbritannien ut ur EU.

På tisdagskvällen röstade ledamöterna i det brittiska underhuset för andra gången nej till Theresa Mays utträdesavtal med EU. Avgörande blev frågan om irländska gränsen: premiärministern fick inte tillräckligt långtgående garantier av EU för att nödlösningen inte ska bli permanent, ansåg många parlamentariker.

Nej till Mays avtal

Grundproblemet är dock att folkomröstningen inte gav någon vägledning om hur Storbritanniens framtida relation med EU skulle se ut. Och att många brittiska politiker har vägrat att acceptera att landet inte kan ha kvar alla fördelar som EU-medlemskapet ger. 

Härnäst väntar en omröstning i parlamentet om huruvida Storbritannien ska lämna EU utan avtal. Det mest troliga utfallet är dock att regeringen kommer att be EU om att få senarelägga brexit.

För EU är det en katastrof att Storbritannien är på väg att lämna klubben. Därmed förlorar man unionens andra största ekonomi och en permanent medlem av FN:s säkerhetsråd. För Sverige är förlusten ännu större - britterna har varit våra allierade i synen på frihandel, jordbrukspolitik och unionens framtid. 

Men på åtminstone en punkt har brexit varit välgörande. Den visar hur värdefullt det är att vara EU-medlem.

Nyttan med EU

Svenska politiker frågar sig ofta vad Sverige får för EU-avgiften. Brexit gör det uppenbart att vi får rätt mycket. 

Ta bara den inre marknaden. Den brittiska regeringen räknar med att det kommer att kosta landet mellan fem och åtta procent av bnp-tillväxten varje år att lämna den inre marknaden. För exportberoende Sverige skulle siffran förmodligen vara ännu högre.

Eller ta frihandelsavtalen, som bara blir fler och fler. Brexitörerna har bittert fått inse att intresset från omvärlden att sluta separata avtal med Storbritannien inte är speciellt stort.

EU sköter dessutom viktiga områden som godkännanden av läkemedel, kärnkraftsäkerhet och regler för flyget. Att brexit riskerar att bli så kaosartat beror på att britterna inte längre har den kompetensen själva.

Detta har inte gått européerna förbi. Efter brexit har stödet för EU ökat i de flesta medlemsländerna. Det påverkar i sin tur partierna. Till och med populister och nationalister har blivit mer EU-vänliga. Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna är inte ensamma om att tona ned sitt EU-motstånd inför vårens Europaparlamentsval.

Efter brexit är EU mer självklart än någonsin. Thank you!

 

 

Författaren Ylva Nilsson om problemet med svensk EU-politik i Ledarsnack nedan.