Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ta tag i Sveriges perversa skatter

SÄNK MARGINALSKATTEN. Magdalena Andersson (S) borde inse att det är skadligt för Sverige att ha världens högsta marginalskatt. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG

Sverige har numera högst marginalskatt i världen. Vi borde sträva efter att bli världsetta i något annat.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Den 1 januari 2016 nådde marginalskatten 60 procent för höginkomsttagare (personer som tjänar över 54 308 kronor i månaden). Det innebär att för varje hundralapp i löneökning försvinner 60 kronor i inkomstskatt till stat och kommun. 

Ovanpå kommunalskatten och den statliga inkomstskatten ligger numera såväl värnskatten som det avtrappade jobbskatteavdraget. Ja, i själva verket är den verkliga skatten ännu högre, påpekar två svenska nationalekonomer i en färsk studie.

De har jämfört de effektiva marginalskatterna i 31 utvecklade länder och finner att Sverige är världsledande även när man räknar in sådant som arbetsgivaravgifter och konsumtionsskatter. Den totala marginalskatten hamnar då på 75 procent för höginkomsttagare. 

En skadlig ledighetslinje

Finansminister Magdalena Andersson (S) brukar stoltsera med denna skattepolitik och framhäva den som ett bevis för att regeringen visst bedriver vänsterpolitik. Sverige må vara det OECD-land där klyftorna växer snabbast, men regeringen låter minsann inte de välbeställda slippa undan.

Det är en knasig rättvisepolitik. För det första är Sverige redan det land i västvärlden som har lägst utbildningspremie - det vill säga där det lönar sig minst att utbilda sig. Det borde inte betraktas som en bedrift, utan som ett hot mot Sveriges ställning som kunskapsnation. 

För det andra minskar den höga marginalskatten drivkrafterna att jobba extra. För en läkare är det bättre att ta kompledigt och snickra på staketet än att ta ut övertidsersättning. Denna ledighetslinje är direkt skadlig för landet.

Ett annat sätt att runda världens högsta marginalskatt är att skatteplanera. Finansministern misstänker att många egenföretag har startats i det enda syftet att undkomma skatt. "En läkare tjänar 100 000 kronor om året på att ta ut sin inkomst som 3:12-företagare i stället för som anställd", påpekade Andersson till Dagens Industri härom veckan och varnade för att skattemoralen står på spel (DI 25/2).

Beskatta ägande i stället

Finansministern borde dra de nödvändiga slutsatserna av detta. Sveriges höga marginalskatter är orimliga. Och det gäller inte enbart den så kallade övre skiktgränsen. Sverige sticker dessutom ut internationellt genom att redan vid inkomster strax under 38 000 kronor i månaden utkräva 52 procent i marginalskatt.

Trots detta bedriver regeringen en politik som gör att ständigt fler personer ska komma över skiktgränserna. Nästa år väntas ytterligare 40 000 personer betala statlig inkomstskatt.

Sverige kommer att behöva stora skatteintäkter framöver och visst är den växande ojämlikheten ett bekymmer. Men det finns betydligt bättre sätt att möta de utmaningarna än att straffbeskatta arbete. Börja med att trappa av ränteavdragen och införa en rimlig fastighetsskatt.

Det har snart gått tre decennier sedan dåvarande LO-ordföranden Stig Malm och finansministern Kjell-Olof Feldt (S) dömde ut den tidens skattesystem som "ruttet" och "perverst". Var finns de lärdomarna hos dagens socialdemokrati?