Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ta skydd – Trump går lös i Europa

Amerikanske presidenten Trump åt frukost med Natos generalsekreterare Stoltenberg, och riktade hårda ord mot Tyskland som han menar är "fullständigt kontrollerat av Ryssland". Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg bjuder in till toppmöte, där USA:s president Donald Trump deltar. Stämningen är frostig.

Som om ett havererat Nato-toppmöte inte skulle vara illa nog: Vad Putin kan förmå Trump att erbjuda efter en stund på tumanhand vill man inte ens tänka på.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

I dag möts Nato-ledarna i Bryssel. En filmsnutt visar hur frostrosorna slog ut under morgonens frukostmöte när Trump lade ut texten om att "Tyskland är fullständigt kontrollerat av Ryssland".

Förra veckan skickade Vita huset brev till bland annat Norge och Tyskland, där de fick sina fiskar varma för att försvarsbudgetarna inte är stora nog. Särskilt spetsigt var brevet till Angela Merkel. Om inte Tyskland ökar försvarsanslagen mer än man redan aviserat, hotar Donald Trump med att kalla hem de 35 000 amerikanska soldater som är stationerade i Tyskland. 

Att de är där för att värna amerikanska säkerhetsintressen verkar presidenten ha glömt.

Bråkar om Nato-budgeten

Donald Trump fortsatte på Twitter: "Nato-länder måste betala MER, USA måste betala MINDRE. Mycket orättvist!" Men faktum är att alla Natos medlemsländer redan betalar organisationens kostnader gemensamt, efter storlek. Att USA betalar mest beror på att landet har den största ekonomin. 

Diskussionen om Natos kostnader blandas ihop med den om medlemsstaternas egna försvarsbudgetar. Men det är först 2024 som de ska nå den överenskomna nivån om 2 procent av BNP – och för varje år klarar fler länder målet. 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1016757033071079424

I samma andetag som Trump kritiserar flera allierade länders försvarsbudgetar, nämner han också USA:s handelsunderskott med EU. Det är talande att presidenten på detta sätt snurrar ihop säkerhetspolitiken med handelspolitiken: det var ju just ett säkerhetspolitiskt undantag han åberopade för att införa ståltullar mot EU. 

Donald Trump verkar inte förstå vad Nato är för någonting – att en försvarsgaranti går åt båda hållen och att också den starke gynnas av att samarbeta. 

När han försöker pressa sina allierade till eftergifter i handelspolitiken genom hot om att dra undan mattan för europeisk säkerhet skadar han inte bara förtroendet för USA. Västlig splittring ökar manöverutrymmet för de regimer som vill se en annan världsordning än den regelbaserade. Vladimir Putin gnuggar händerna.

Möter Putin i Helsingfors

Om ett illa skött Natomöte inte vore illa nog, väntar sedan ett möte med den ryske presidenten, som Trump nyligen beskrev som "utmärkt", i Helsingfors. Europa bävar inför vad denna tête-a-tête ska leda till. En president som notoriskt undviker att läsa långa rapporter och helst sköter utrikespolitiken med skott från höften kan åstadkomma irreparabel skada. 

Donald Trump har redan föreslagit att Ryssland ska bjudas in till G7 igen – trots att landet fortfarande ockuperar Krim, vilket var skälet till att det sparkades ut från början. Vad Putin kan förmå honom att erbjuda efter en stund på tumanhand vill man inte ens tänka på. Färre Nato-övningar i Östersjön? Återtagna trupper från Norge? Fritt spelrum i Arktis?

Ingenting är omöjligt för en president som tar fiender för vänner, och vänner för fiender. De kommande dagarna kan få förödande konsekvenser för säkerhetsläget i Europa.

 

Läs också: Snart kan vi bara drömma om USA som världspolis 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!