Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ta Ingves
på allvar

Rätt tänkt. Riksbankschefen Stefan Ingves föreslår en bred politisk kommission för att reformera bostadsmarknaden. Tanken är rätt.
Foto: Martina Huber

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Riksbankschefen Stefan Ingves gick på fredagen återigen ut och krävde att politikerna ska sätta stopp för ökningen av bolånen. Enligt Ingves är det regeringens oförmåga att hindra den utvecklingen som fått riksbanken att snegla mer på bostadspriserna än på sitt huvudmål, inflationen. Om man ska tro avgångne vice riksbankschefen, Lars E O Svensson, har den högre ränta som det medfört gjort att Sverige gått miste om tiotusentals jobb.

Skuldsättning som leder till produktiva investeringar, som nya bostäder, kan visserligen vara bra. Men i Sverige kombinerar vi höga bostadspriser med lågt byggande och skriande bostadsbrist. Det är i praktiken samma gamla mexitegel-villor som byter ägare till allt högre priser.

Ingves föreslår en bred politisk kommission för att reformera bostadsmarknaden. Tanken är rätt. Bostadsminister Stefan Attefall, KD, har visserligen redan initierat närmare sjuttio utredningar och myndighetsuppdrag om allt från handikappanpassning till storstadskommuner som åker snålskjuts på sina grannar.


De stora stenarna vägrar Attefall dock konsekvent att vända på. Trots närmare åtta år i regeringsställning har alliansen exempelvis inte ifrågasatt hyresregleringarna. Inte heller har den vågat röra ränteavdragen. Tvärtom har regeringen gjort bostadsmarknaden än mer trögrörlig genom att slopa fastighetsskatten och höja reavinstskatten.

De myrsteg mot ökade marknadsinslag vid uthyrning som Stefan Attefall trots allt har tagit, exempelvis i form av liberalare regler för att hyra ut bostadsrätter riskerar dessutom att rivas upp vid ett maktskifte i höst. Därför är tanken om en bred politisk kommission som kan sätta stabila spelregler för bostadsmarknaden lockande.

Om en kommission verkligen skulle följa Stefan Ingves uppmaning att ta fram kontroversiella förslag kan resultatet bli bra. Det är exempelvis uppenbart att Sverige bör gå mot ett system med marknadshyror, inte främst för att öka byggandet av hyresrätter utan för att använda de befintliga bostäderna mer effektivt.

Riksdagen bör också snabbt påbörja en avtrappning av de ränteavdrag som blåst upp bostadspriserna och närmast uppmuntrat medborgarna att låna pengar. Dessutom bör man återinföra fastighetsskatten, sänka flyttskatterna kraftigt och göra det betydligt svårare att överklaga detaljplaner och bygglov.


Frågan är dock vilka förslag som till slut kan genomföras. Eftersom även Socialdemokraterna säger nej till marknadshyror och slopade ränteavdrag lär den insiderpolitik som gynnar äldre svenskar på bekostnad av unga och invandrare bestå. I alla fall så länge krisen inte kommer.

Det är paradoxen i svensk bostadspolitik. De förslag som behöver genomföras för att undvika en kris är förmodligen politiskt möjliga först när krisen väl är ett faktum.