Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ta hotet från den nya högerextremismen på allvar

Skolattacken i Trollhättan 2015 har inspirerat en ny typ av högerextrema dåd runtom i världen.
Foto: BJORN LARSSON ROSVALL / TT NYHETSBYRÅN

Våldsbejakande islamister som radikaliseras framför datorn har myndigheternas fulla uppmärksamhet. Samma fokus måste riktas ensamvargarna på högerflanken. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Den 25-åring som i veckan gick in på en skola i Varberg beväpnad med kniv och yxa är som kliven ur en ny rapport från Center mot våldsbejakande extremism. Det gäller inte minst det faktum att mannen delade ett klipp om den högerextrema mördaren i Trollhättan 2015, Anton Lundin Pettersson. 

Rapporten handlar om accelerationism, en form av högerextremism som har fått fart på senare år. Dess credo lyder ungefär: ”Skapa mesta möjliga kaos och vrede i samhället. Raskriget och apokalypsen kommer, det är förutbestämt. Vår uppgift är att skynda på processen. Sedan kan vi bygga vårt vita Utopia.” 

Föreställningen att samhällsutvecklingen är förutbestämd, och strategin att underblåsa motsättningar för att åstadkomma ett sammanbrott, är inte ny. Den finns inom marxismen och Islamiska staten följer en liknande logik.

Idén att starta ett raskrig, Helter Skelter, låg bakom Mansonklanens bestialiska mord i Hollywood 1969. En av galjonsfigurerna inom dagens accelerationism, James Mason, ser Charles Manson som sin mentor. 

Nytt är emellertid att rörelsen växer på nätet. Den är nationsöverskridande och fragmentarisk: inget högkvarter, ingen hierarki. Det rör sig om enskilda som radikaliserar sig själva och varandra, dryftar konspirationsteorier och talar om våldsdåd. 

Ett gott skäl att undvika hård lockdown och att hålla skolor öppna så långt det bara går.

En del omsätter retoriken i handling. Det mest emblematiska – och för Sverige betydelsefulla – dådet utfördes av Brenton Tarrant, som attackerade två moskéer och mördade 51 människor i Christchurch, Nya Zeeland år 2019. Han hoppades att muslimer skulle ta till vapen och hämnas.

Dessutom efterlämnade han ett manifest som har fått stor spridning. Där nämns två händelser som på olika sätt inspirerade honom: Breiviks massmord samt massakern på Drottninggatan 2017. 

Dessutom berömmer Tarrant skolterroristen Anton Lundin Pettersson.

Det här har fört in Sverige i rörelsens narrativ, skriver CVE,  och det kan vara en förklaring till att svenskar ”i betydande grad” deltar i accelerationistiska nätforum. 

Det är dåliga nyheter för Sverige.

CVE uppmanar myndigheter att hålla denna nya högerextremism under noggrann uppsikt. Den varningen måste tas på största allvar. 

Accelerationistiska idéer har ju redan gjort våldsamma avtryck i verkligheten. I rapporten nämns de två ekofascistiska ynglingar som brände ner en minkfarm i Sölvesborg 2019. Passar yxmannen i Varberg också in?

Mot individer som redan har radikaliserats krävs hårda tag. Men det behövs också mjuka, förebyggande åtgärder, skriver CVE, som att ”skapa samhällelig motståndskraft mot idéerna om samhällskollaps och överdrivna motsättningar.”

Pandemins undantagstillstånd är förstås fertil mylla för accelerationismen. Ett gott skäl att undvika hård lockdown och att hålla skolor öppna så långt det bara går.