Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ta hoten mot de kristna på allvar

"Ära vare Gud i höjden, och frid på jorden." Krubba från Neapel. I Sverige ökar anmälningarna om kristofoba hatbrott.

Kristna som flyr till Sverige undan religiösa förföljelser ska inte behöva förföljas även här.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det blir inget kristet julfirande i Mosul i år heller. I juni 2014 intogs Iraks näst största stad av den islamistiska terrorgruppen IS. Drygt en månad senare gick IS ultimatum ut: konvertera till islam, betala en speciell skatt eller "dö av ett svärd".

De sista kristna, undantaget ett tiotal, lämnade sin hemstad. Somliga till fots eftersom deras värdesaker, inklusive bilar, tagits ifrån dem.

Svenska kyrkan har fått hård kritik för att den inte anses ha protesterat tydligt nog mot den groteska förföljelsen av kristna i Mellanöstern. Känslorna är lätta att förstå. Men det finns kristna grupper, gamla minoriteter i den muslimska världen, som fruktar en upptrappad konflikt mellan de två världsreligionerna.


Otaliga tusenden har flytt från "kristendomens vagga" till Europa och Sverige. Men kristna utsätts för hatbrott och förföljelse även här. Anmälningarna om kristofoba hatbrott har enligt Brå ökat från knappt 100 stycken år 2010 till drygt 330 i fjol.

Från 2013 till 2014 ökade anmälningarna med hela 75 procent.

I hälften av fallen handlar det om skadegörelse, med antikristna markörer, mot kyrkor, kyrkogårdar och församlingshem. Men våld, hot och ofredande förekommer också.

I somras lämnade flera kristna familjer ett asylboende i Mönsterås efter att de ska ha hotats och trakasserats av fundamentalistiska islamister.

I oktober dömdes en man för två fall av olaga hot mot en kristen på ett asylboende i Emmaboda.


Migrationsverket menar att sådant är ovanligt. Men riksdagsledamoten Désirée Pethrus (KD) ger en annan bild. Hon skriver i en så kallade skriftlig fråga till migrationsminister Morgan Johansson (S) att en "negativ utveckling" skett på somliga asylboenden.

Hennes vittnen är pastorer som har arbetat länge med asylsökande.

Det berättas om kristna som har tvingats att ta av sig sina kristna symboler, om konvertiter som hotats och om en rädsla för att exempelvis låta Bibeln ligga framme om man delar rum med en icke kristen.

Pethrus skriver: "När de tar upp frågan med Migrationsverket får de till svar att Migrationsverket inget kan göra."

Migrationsverket går på knäna. Men det finns skäl att misstänka att svenska myndigheter inte tar kristofoba brott på riktigt allvar.

Precis som när det gäller antisemitism kan tyvärr denna hat- och hotbild drunkna i skuggan av den väletablerade och av många skäl angelägna kampen mot islamofobi.

Det speglas då och då i medierna där misstänkta attentat mot moskéer tenderar att få betydligt större rubriker än en kyrka som satts i brand,


Men religiös och etnisk intolerans kommer sannerligen i alla skepnader. Och myndigheters stöd och hjälp får absolut inte villkoras utifrån vilken tro de hotade har.

Kristna som flyr till Sverige undan religiös förföljelse ska inte behöva dölja sin tro och förföljas även här.


Läs också:

Sluta fega i kampen mot jihadismen


Följ Expressen ledare på Facebook för tips om fler ledare