Ta farväl av dab-fiasko

SKROTA DAB. Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth borde följa sin föregångare Leif Pagrotskys exempel och skrota mångmiljonsatsningen på dab-radio och låta de som inte hör på radio via bredband eller mobiltelefon fortsätta lyssna på FM-radio även efter 2022.
Foto: Robban Andersson, Lasse Svensson

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Om nio år är våra radioapparater, 20-30 miljoner stycken, redo för soptippen. Det har regeringen bestämt. 2022 är det nämligen tänkt att FM-sändningarna ska släckas. Vid det laget ska det nya digitala radionätet vara heltäckande och dab-apparaterna pryda köksbänkarna i slott och koja.

Kalaset kommer att kosta hundratals miljoner, kanske miljardtals, kronor. De pengarna kan lika gärna kastas i sjön på en gång.

Snart 20 år efter att Sveriges radio började utveckla dab är det tydligt att inga radiolyssnare efterfrågar tekniken. Dåvarande kulturminister Leif Pagrotsky avbröt satsningarna 2005, efter att 400 miljoner slösats bort på sändningar utan lyssnare. Redan då stod det klart att internet skulle göra tekniken obsolet.

Men alliansregeringen gick på radiolobbyns finter och lät dab återuppstå från de misslyckade innovationernas kyrkogård. Det är en stor olycka.


De möjligheter som digitalradions förespråkare lyfter fram är så oerhört mycket större med webbradion. Där är utrymmet för kanaler är i princip obegränsat. Och jämfört med internet är dab- radions "interaktivitet" - bestående av meddelanden på radiomottagaren - skrattretande primitiv.

Det pågår en naturlig digitalisering av radion genom att allt fler väljer att lyssna via dator eller mobil. Politikernas försök att kommendera den tekniska utvecklingen åt ett annat håll är dömda att misslyckas.

Argumentet för att internetbaserad radio inte räcker är att man anser att dagens bandbredd är otillräcklig för att garantera sändningarna. Vidare påpekas att alla svenskar faktiskt inte har tillgång till bredband ännu.

Det är som om regeringen 1995 skulle ha bestämt att myndighetsinformation de närmsta 30 åren inte skulle finnas på internet, för att så få hade dator och hemsidor tog för lång tid att ladda.

Ett än mer obegripligt argument för dab är att den traditionella lyssningen på radioapparat fortfarande är så stark.

Låt då människor fortsätta lyssna på sina FM-sändningar, tills tekniken dött en naturlig död.


Politiker och radiobyråkrater har sedan nittio-talet investerat massor av pengar och prestige i dab-fiaskot.

Det är förmodligen den främsta anledningen till att de vill fortsätta. När en misslyckad satsning väl lagts ner kan man ju inte lägre försöka dölja misslyckandet. Men det börjar vad digitalradion beträffar bli svårt nog ändå.

Snälla, sätt stopp för vansinnet.