Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ta de högerextrema terroristerna på allvar

Al Noor-moskén i Christchurch utsattes för ett högerextremt terrordåd under fredagsbönen. 41 människor förlorade livet.Foto: MARTIN HUNTER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
En man som skadades vid skjutningen i moskén tas om hand av ambulanspersonal.Foto: MARK BAKER / AP TT NYHETSBYRÅN
Oroliga människor samlades utanför moskén efter terrordådet.Foto: MARK BAKER / AP TT NYHETSBYRÅN

49 människor mördades kallblodigt under fredagsbönen på Nya Zeeland i ett terrordåd som skakar världen. Hotet från extremhögern måste bemötas.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Två attacker mot moskéer i Christchurch, Nya Zeeland, slet på bara några minuter 49 människor från livet. De troende hade samlats för att be när minst en man, försedd med automatvapen, tog sig in och metodiskt sköt först männen, sedan kvinnorna.

Den muslimska minoriteten på Nya Zeeland är liten, inte mer än drygt 46 000 personer. Fredagens terrordåd dödade fler än en på tusen. De blev måltavlor för terrorn för att vita nationalister tycker att muslimer får för många barn. 

Hatfyllt manifest på nätet

Terrordådet tycks vara utformat för att det ska få så mycket uppmärksamhet som möjligt. Attacken livesändes exempelvis på nätet. En av gärningsmännen, en 28-årig australier, har förklarat sina motiv i ett djupt obehagligt manifest på nätet.

Att läsa det är att stirra rakt ner i mörkret. Inbördeskrig – i hela västerlandet – är terroristens mål. Det ska ske genom att öka splittringen i samhället, skapa en atmosfär av rädsla och därigenom hetsa människor att ta till våld mot varandra. Han hoppas att det fega massmordet på oskyldiga muslimer ska starta en våldsspiral.

Tyvärr finns det en risk för det. Varje terrordåd kan användas för att radikalisera fler följare. Radikala islamister är skickliga på att fånga upp unga som oroas av islamofobi, och radikala nationalister är lika snabba att vända människors legitima oro över jihadister till främlingsfientlighet.

Extremerna är beroende av varandra – de är skuggtvillingar som växer tillsammans och föder varandra. 

Säpo varnar för extremhögern

Denna symbios syns även i Sverige. Under torsdagen presenterade Säpo sin årsbok för 2018, som varnar för att hotet från både den islamistiska terrorismen och extremhögern växer. 

På nätet suddas gränserna ut mellan den våldsamma vit makt-miljön och de mer salongsfähiga radikalnationalisterna. Det kan öka risken för att högerextrema ensamvargar går från näthat till handling. ”Att vit makt-miljön och den lösare främlingsfientliga miljön närmar sig varandra kan bli en drivkraft för individer att begå främlingsfientligt motiverade brott”, konstaterar Säpo.

Det svenska samhället måste klara av att möta hoten från tre håll samtidigt: Från islamisterna, som fortfarande utgör det största terrorhotet, från extremhögern, som tycks bli allt mer våldsam, och från den autonoma vänstern, som arbetar långsiktigt för att undergräva demokratin.

Det är upp till alla oss andra, majoriteten i mitten, att stoppa dem. Sprid inte extremisternas konspirationer. Se inte på varandra med deras blick. Kom ihåg att det är i de svåra, mörka stunderna som medmänskligheten märks som mest.

 

Läs också: Kan vi lita på de rödgröna i kampen mot terrorismen? 

Nedan visas ett avsnitt av ledarredaktionens tv-program Ledarsnack där Lars Trägårdh, historieprofessor, talar om rötterna till polariseringen i USA och hur Sverige kan undvika problemen.