Foto: Cornelia NordströmFoto: Cornelia Nordström
 Foto: Cornelia Nordström
Foto: ExpressenFoto: Expressen
 Foto: Expressen

Ta Amelia Adamos mamma-larm på allvar

Publicerad

Bra äldreomsorg är en kvinnofråga. Bygg ut äldreboendena!

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

"Jag kände mig lurad", skriver journalisten Amelia Adamo i Expressen. "Ingen hade pratat med mig om att vi i dag i praktiken har anhörigvård."

När Amelia Adamos mamma inte längre klarade sig själv hemma, trodde dottern att välfärden skulle finnas där med en plats på ett äldreboende.

Uppvaknandet blev bryskt. Enligt biståndsbedömaren var modern inte dålig nog för äldreboende. Det fick duga med hemtjänst.

Men hemtjänst dög inte alls, uppräckte familjen Adamo. De såg sig tvingade att rycka in själva på kvällar och helger.

Detta är en verklighet som familjen delar med många andra svenskar, inte minst döttrar och svärdöttrar.

Biståndsbedömare är förstås inte sadister. De är ofta överlastade med arbete så handläggningstiderna kan bli långa. Men en stor bov i dramat är platsbrist inom äldreomsorgen.

På många håll måste man vara mycket illa däran för att "kvala in". Detta speglas i dödligheten. I dag är det betydligt vanligare än för tio år sedan att gamla avlider redan efter några månader på ett äldreboende, enligt en studie.

Många kommuner har nedprioriterat den slutna äldreomsorgen och satsat på hemtjänst för att spara pengar. Trots att folket både växer och åldras har antalet platser på äldreboenden minskat radikalt under 2000-talet.

Kommunerna har många konkurrerande ansvarsområden. Skolan är i kris. LSS, lagen om stöd och service funktionsnedsatta, är en rättighetslag med starkare skrivningar om livskvalitet än vad som gäller för äldreomsorgen. Försörjningsstöd måste betalas ut.

Det går inte att prioritera allt. Och de mycket gamla saknar en stark lobbygrupp. Pensionärsorganisationerna hörs mest av när det gäller "pensionärsskatten", som de vill sänka. Men skattesänkningar ligger inte alls i de mycket vårdbehövande äldres intresse; tvärtom.

Det krävs skattehöjningar för att klara välfärden i framtiden, liksom mer fokus på välfärdens kärna. V-influerade idéer om gratis ditt och datt till alla måste upphöra. Egenavgifterna måste öka: förskolans maxtaxa borde exempelvis höjas. Riksdagspartierna måste sluta röstfiska med "garantier" och öronmärkta pengar.

Äldreomsorgen behöver absolut prioriteras upp. Många fler platser på äldreboenden måste fram. Det kräver nytänkande. Bygg mer men billigare!

Kravet på kök och balkong till alla lägenheter borde överges. Svaga äldre behöver god vård, varma händer och lugnande röster. Eget kök och balkong - som är rent livsfarliga för demenssjuka - kommer långt ner på listan.

Det behövs faktiskt inte ens eget rum, alla gånger. En del äldre mår bättre av att bo med en kompis i dubbelrum.

Trygg äldreomsorg är en anständighetsfråga och en jämställdhetsfråga. Samt en fråga om välfärdsstatens legitimitet. Ty många anhöriga tänker nog som Amelia Adamo: "Jag räknade med att det samhälle jag betalar skatt till (...) skulle ta hand om min mamma när det blev akut."

Läs också:

Sänk kraven på äldreboenden

Ge hemtjänst efter behov inte ålder

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för fler ledartexter och krönikor.

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag