Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Syna Anderssons tomma skattebluff

Magdalena Andersson (S) har dammat av klasskampsretoriken, men refomagendan gapar tom.
Socialdemokraterna vill höja skatten för de rikaste – men de kan inte svara på hur det ska gå till. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Magdalena Andersson vill höja skatten för de rika med fem miljarder – men hur det ska gå till kan hon inte svara på. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det är valrörelse och Socialdemokraterna dammar som vanligt av klasskampsretoriken. Man ser det nästan framför sig: en röd pärm med etiketten "Öppnas vart fjärde år – och på första maj". Innehåll: Marxism på lätt svenska. 

Klyftor är inte bra för ett samhälle. Behoven ska styra. Skatterna ska höjas för "de allra rikaste". Så lät det när Stefan Löfven frågades ut i SVT. Men hur reformerna skulle se ut eller vilka skatter det handlar om, det ville han inte svara på. Utom möjligen 3:12-reglerna, som styr beskattningen på utdelning i fåmansbolag. 

"De allra rikaste" är i så fall en ganska stor grupp: 3:12-reglerna omfattar omkring 400 000 delägare. 

Skatterna ska höjas, säger Andersson

Under torsdagen tog Magdalena Andersson över facklan: Skatterna ska höjas med fem miljarder nästa mandatperiod, lovade finansministern. Det handlar dels om att införa en bankskatt, dels om att beskatta kapitalinkomster hårdare. Men vilka kapitalinkomster, och hur, det kunde hon inte svara på.

"Vi pratar inte om en förmögenhetskatt, inte om en arvs- och gåvoskatt och inte om en fastighetsskatt eller en reavinstskatt", sa Magdalena Andersson till TT. 

Eftersom ingen blev klokare av det svaret, fick ministerns presschef Gösta Brunnander rycka ut några timmar senare för att klargöra vad hans chef egentligen avsåg: "Höjningen av kapitalskatten kommer inte att innebära ytterligare en höjning av skatten på investeringssparkonton eller kapitalförsäkringar", sa han och landets alla pensionssparare andades ut. 

Men vilka skatter som Socialdemokraterna går till val på att höja, det kunde inte heller Brunnander svara på: "När det gäller detaljer får vi återkomma."

Vallöften som liknar en servettskiss

Det andra förslaget – att införa en bankskatt – har regeringen redan lagt fram och dragit tillbaka, eftersom det stred mot EU-rätten. Hur en ny banksskatt skiljer sig från det gamla förslaget ville dock finansministern – surprise – inte berätta.

Magdalena Andersson har styrt Finansdepartementet i fyra år. Hon har en kader av nationalekonomer till sitt förfogande. Ändå är finansministerns vallöften inte mer genomarbetade än en servettskiss från en sen kväll på kvarterskrogen. Det är pinsamt.

Att klyftorna har ökat under de senaste åren beror till del på stigande fastighetspriser. Allt fler svenskar har kunnat bygga upp en förmögenhet genom att bo, och göra en kapitalvinst när de säljer villan eller bostadsrätten. 

Om Socialdemokraterna verkligen menade allvar med att minska klyftorna i samhället borde en avtrappning av ränteavdraget och en ny fastighetsskatt stå högt på reformagendan. Men några medelklassröster från storstädernas villaområden vill varken Löfven eller Andersson riskera att förlora. 

Det är plågsamt tydligt att Socialdemokraterna inte har den blekaste aning om vad de ska göra med makten om de vinner den. De vet bara att de vill ha den.

 

Läs också: När S krisar kommer fulknepen fram 

Fotnot: I spelaren ovan visas senaste avsnittet av Ledarsnack, ledarredaktionens tv-program. Denna gång medverkar Mikael Tofvesson, MSB:s operativa chef för valet 2018, Patrik Oksanen, författare till boken "Skarpa skärvor" om informationskrigföring, och Linda Nordlund, ledarskribent Expressen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!