Osunt lagbyte. Sverker Göranson krävde många nya Jasplan som ÖB. Nu börjar han jobba för Jasmakaren Saab. Foto: Stefan ForsellOsunt lagbyte. Sverker Göranson krävde många nya Jasplan som ÖB. Nu börjar han jobba för Jasmakaren Saab. Foto: Stefan Forsell
Osunt lagbyte. Sverker Göranson krävde många nya Jasplan som ÖB. Nu börjar han jobba för Jasmakaren Saab. Foto: Stefan Forsell
Osunt lagbyte. Sverker Göranson krävde många nya Jasplan som ÖB. Nu börjar han jobba för Jasmakaren Saab. Foto: Robban AnderssonOsunt lagbyte. Sverker Göranson krävde många nya Jasplan som ÖB. Nu börjar han jobba för Jasmakaren Saab. Foto: Robban Andersson
Osunt lagbyte. Sverker Göranson krävde många nya Jasplan som ÖB. Nu börjar han jobba för Jasmakaren Saab. Foto: Robban Andersson

Sverker Göranson sölar ner ÖB-ämbetet

Publicerad

Sverker Göransons hopp från ÖB-post till försvarsindustrin är snaskigt. Det luktar bananrepublik.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

I ett TT-telegram i februari 2012 stod att läsa: "ÖB Sverker Göranson vill ha 60-80 nya JAS Gripenplan. Men han vill inte säga vad det kostar. – Det blir dyrt, säger han."

Sverige hade redan 134 Gripenplan men dåvarande ÖB ville ha fler, större, starkare. Försvarsministern, Sten Tolgfors (M), var entusiastisk: "Det är bra att han ännu en gång understryker att Gripen är kärnan i det svenska luftförsvaret och kommer så att vara."

Sedan avgick Sten Tolgfors. Knappt ett år senare skapades rubriker när han blev delägare och vapenlobbyist i affärskonsultfirman Rud Pedersen. Enligt danska Berlinske var firman nämligen behjälplig när Saab försökte sälja Gripen till Danmark.

Men det skulle bli så mycket värre. Sverker Göranson avgick som ÖB i september 2015. Knappt ett halvår senare går han till Saab.

Det ser fruktansvärt illa ut. En överbefälhavare måste ha folkets förtroende. Han förväntas handla objektivt, med Sveriges bästa för ögonen. Blotta misstanken om att så icke är fallet sölar ner ämbetet.

Saab tar nog lugnt på kritiken. Man har väl varit med förr. Jonas Hjelm, statssekreterare hos försvarsminister Leni Björklunds (S) gick till Saab en gång i tiden, liksom Jan Nygren (S) som var samordningsminister med ansvar för krigsmaterielexport.

 

Och formellt är det inga problem alls. I Sverige går det an att ha en hög position i staten, fatta beslut som gynnar ett företag eller en bransch och sedan snabbt hoppa över till dem man gynnar och få ett toppjobb.

Det är ett enastående blåögt system. Men politiker har varit ovilliga att införa karenstid för nyckelpersoner. Och individer i båda blocken utnyttjar laglösheten:

Ingen försvarade riskkapitalister i vården mer hjärtevarmt än socialminister Göran Hägglund (KD). Efter valförlusten gick han till riskkapitalägda vårdkoncernen Aleris. Filippa Reinfeldt (M) tidigare sjukvårdslandstingsråd i Stockholm, gick samma väg.

Det är särskilt illa när förtroendevalda och offentliganställda nyckelpersoner går till branscher som är symbiotiskt beroende av statens beslut och pengar, vilket i högsta grad gäller försvars- och välfärdsbranschen. Men det är alldeles tillräckligt illa när personer som har skrapat ihop ett stort politiskt kapital går vidare till lobbygrupper i PR-branschen, som Göran Persson (S).

 

De flesta OECD-länder, inklusive våra grannländer, har regler för hur befattningshavare får byta sida. Inte Sverige. Somliga kanske tänker att det inte behövs, för inte kan väl en svensk vara korrupt.

Men om korruptionen är ringa - då är det exakt nu reglerna måste skapas. Om korruptionen får fäste är det för sent. Då har starka krafter goda skäl att behålla status quo.

Regeringen har öppnat för att utreda saken. Se till att det blir gjort nu, och ordentligt. Tillfället gör tjuven.

 

Läs också:

Korruptionen måste tas på större allvar

 

Följ Expressen Ledare på Facebook och läs fler ledare och krönikor

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag