'Sverigevänner' som vurmar för Ryssland

Nu är det inte längre Karl XII som är den stora idolgestalten för Sveriges högerextremister. I stället är det Peter den Stores arvtagare som lockar.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det som drar, lockar och tjusar finns i Öster; en barbröstad ryttare som gärna låter sig fotograferas med en tiger. Det är Vladimir Vladimirovitj Putin, Rysslands okrönte tsar och ”Gayropas skräck och fasa” om man får tro den ryska berättelsen. En ”stark ledare” som ”står upp emot det islamistiska hotet” och ”som minns sin nation och kultur”.

Idag sprider i stort sett alla högerextrema grupper ogenerat rysk propagandan efter att man anammat den ryska synen på världen.

Nordiska Motståndsrörelsen har till sin politiska gren tagit emot pengar från den ryska imperiska rörelsen. Stefan Jacobsson, tidigare partiledare för nedlagda Svenskarnas parti, har deltagit i ”den högerextrema Kominterns” möte i S:t Petersburg. Numera har nazisterna och fredsrörelsen samma berättelse; det är Nato som krigshetsar när man möter Rysslands divisionsrustningar med roterande bataljoner i Baltikum.

Och de högerextrema ”Putinisterna” rör sig bekvämt och obekymrat över partigränserna vidare in i Sverigedemokraternas hjärta.

SD-riksdagsledamoten Kent Ekeroths förre politiske sekreterare Dick Abrahamsson deltog i filmproduktion med nazistledaren Stefan Jacobsson, anser att ryska statspropagandan RT är de enda som berättar sanningen och att Putin är en riktig karl, inte som de "marionetter vi har i väst”. 


Ryssland knyter till sig högerextrema

Kent Ekeroths egna nätprojekt Avpixlat sprider bland annat rysk propagandafilm. Samtidens Erik Almqvist sitter i Budapest och delar rysk propaganda. Och Almqvists band till SD i riksdagen är intakta. Gruppledaren Mattias Karlsson delar Almqvist på Facebook och riksdagsledamöter har rest ned och hälsat på sin tidigare partikamrat.

Nina Drakfors som sitter i SD Skaras styrelse är med i det högerextrema nätprojektet Granskning Sverige, det är också pseudonymen ”Erik Johansson” som har koppling till Nordiska Motståndsrörelsen. ”Johansson” hyllas också i den pro-ryska nätmiljön till vänster som ”vår Erik Johansson” för sin Putinkamp.

Ryssland har med pengar, konferenser, propaganda och vänskapsavtal knutit parti efter parti, grupp efter grupp i Europa till sig. Front National har stora ryska banklån och FPÖ har vänskapsavtal med Putins maktparti för att nämna två exempel.

Den tjeckiska Säkerhetspolisen BIS bjuder på en ovanligt rättfram skildring i sin öppna årsrapport. Där beskrivs Rysslands arbete att undergräva förtroendet för medier och samhällsinstitutioner, och att högerextrema grupper som tidigare inte samarbetat på grund av ideologiska skillnader nu börjat göra det i detta arbete.

Men varningarna kommer inte bara från Tjeckien. I Finland diskuteras just nu om Nordiska Motståndsrörelsen ska förbjudas. Det är ingen slump att Finland är extra vaksamma. Inte heller att Finland under 2017 planerar ett EU-center mot hybridkrig.


SD är kluvet i synen på Ryssland

Sverigedemokraternas partiledning förstår att Ryssland är en ödesfråga för partiet. På ena sidan finns ”Putinisterna” som dragits med i den ryska propagandan och som inte ser något problem att samverka med andra högerextremister.

På andra sidan finns partiets ”Nykaroliner”, som alltjämt ser Karl XII som ett bålverk mot ”arvfienden i öster”. I mitten står en partiledning som vill ha makt genom samarbete med Moderaterna. Därför är det känsligt att öppet ertappas med ogenerad beundran för Vladimir Putin eftersom det skrämmer bort M. 

Sveriges säkerhet avgörs i dag av vad som händer i Narva, högerextremismen drömmer om Poltava. Det säger obehagligt mycket om vår tid.


Patrik Oksanen, författaren till denna gästkrönika, är till vardags ledarskribent i MittMedia med specialisering på säkerhetspolitik.


Läs också:

SD:s Putinlakejer är ett säkerhetshot


Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.