Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sveriges nya (M)iljöparti? Upp till bevis, Kristersson

Ulf Kristersson har grönt i syne.
Foto: LISA MATTISSON
Miljöpartiet, ursprungsversionen.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Moderaterna berömmer sig av att vara Sveriges ”nya miljöparti”. Ambitionen är utmärkt men det vore bra med lite mer substans bakom kaxigheten. 


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

”Sverige har fått ett nytt miljöparti. Vi heter Moderaterna,” förkunnade M i sociala medier på måndagen mot en grön bakgrund som lätt kunnat misstas för Miljöpartiets. Skälet är en ny mätning som visar att 20 procent av väljarna tycker M har den bästa klimatpolitiken, en procentenhet fler än andelen som tycker MP.

Skadeglädjen visste givetvis ingen hejd. 

”Att väljarna uppfattar Moderaterna som bäst på miljö måste vara helt outhärdligt” för MP, myste M:s tidigare planeringschef på Twitter. ”Motsvarar stämningen på M-kansliet om Vänsterpartiet uppfattades ha bäst politik för företagande.” 

I grund och botten är det toppen. Tills för inte så länge sedan blinkade M medvetet till klimatskeptikerna. Vid ett tillfälle yrade man till och med om risken för ”klimatdiktatur”, gissningsvis under Europa-parlamentarikern och meterologen Pär Holmgrens (MP) stenhårda ledning. 

I övrigt bestod strategin mest av att skylla klimatförändringarna på Kina, med det underförstådda budskapet att Sveriges utsläpp spelar marginell roll.

Att M verkar ha tänkt om och nu alldeles uppenbart sneglar på den initiativrika gröna högern nere i Europa bör välkomnas av alla. 

Ju fler partier som slåss om väljarnas gunst i klimatfrågan, desto bättre. 

Fortsätt ta strid för kärnkraften. Men låtsas inte som om det räcker som klimatpolitik.

Ulf Kristersson bör framför allt blicka mot London. Boris Johnson lanserade nyligen en historiskt ambitiös klimatplan som omfattar förbud mot bensinbilar från 2030, fler cykelbanor, 30 000 hektar nyplanterad skog till 2025, massiva satsningar på vindkraft och mer kärnkraft. 

Målet är att bli världsledande på grön teknik och skapa hundratusentals nya jobb. Kan den brittiska högern, kan den svenska.

Menar M allvar är det nämligen läge att backa upp orden med handling. 

Slopa förslagen på sänkt (!) bensin- och dieselskatt som ingick i skuggbudgeten så sent som i höstas

Sluta streta emot sådant som minskade skattesubventioner av förmånsbilar och ändringarna i bonus-malus-systemet som ger högre skatt för törstiga fossilbilar. 

Erkänn att skogspolitiken är en avvägning mellan legitima värden, och att skydd av vissa och viktiga biotoper inte är liktydigt med stöld”. 

Och inse att den stora omställningen till fossilfritt egentligen är som vilken ekonomisk strukturomvandling som helst. Vår framtida konkurrenskraft hänger på att Sverige ligger i framkant globalt. 

Fortsätt att ta strid för kärnkraften, för all del. Klimativraren Bill Gates planerar att plöja ner motsvarande 10 miljarder kronor i den, rapporterar SvD. Han är inte direkt känd för att kasta pengar i sjön. Men låtsas inte som om det räcker som klimatpolitik.

Att M vill vara Sveriges nya miljöparti är utmärkt. Nu är det upp till bevis.


KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.