Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sverigedemokraterna är en uppenbar säkerhetsrisk

Sprider rysk propaganda. Roger Richthoff, riksdagsledamot som representerar Sverigedemokraterna i försvarsutskottet, sprider en film som tackar Ryssland för invasionen av Ukraina.
Partiledare Jimmie Åkesson verkar inte ta säkerhetshotet från Ryssland på allvar.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverigedemokraterna förblir en säkerhetsrisk, som måste hållas borta från regeringsmakten.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Riksdagsledamoten Roger Richthoff, som representerar SD i försvarsutskottet, sprider en film med rysk propaganda om kriget i Ukraina, avslöjar Expo. I filmen påstås att ”Ryssland befriar det ukrainska folket efter åtta år av folkmord”, och mot detta står ”den amerikanska djupa staten och Nato som använt Ukraina för att tillverka och exportera biologiska vapen”. 

Filmen följer Kremls talepunkter – som har motbevisats grundligt. Men Roger Richthoff tror ändå på det ryska narrativet: ”Även om en del är tveksamt trovärdigt så det ett faktum att såväl presidenten i Ukraina som USA, förnekade alla påståenden om bio-labb i Ukraina. Nu har den bubblan spruckit”.

Vad ska då de laboratorierna ha utvecklat för biologiska vapen? Inte vilka som helst – utan virus som ska förinta kristna ryssar, men som judar är immuna mot. Enligt konspirationsteorin som Richthoff sprider ska alltså ”judar” finansiera ”ukrainska nazister” i syfte att begå folkmord på kristna. 

Det är inte första gången som Richthoff har gett draghjälp åt konspirationsteorier som sprids av Ryssland och Kina. Under pandemin liknade han covidvaccin vid ”en giftspruta”. Och tidigare i mars delade han en artikel från desinformationssajten News Voice, där det påstås att vaccinet ökar risken att få och dö av covid-19. 

Richthoff har dessutom låtit sig intervjuas om försvarsfrågor i den proryska extremhögersajten Perspektiv tv.

Det är fullkomligt hårresande att en ledamot av Sveriges riksdag sprider rysk krigspropaganda och grov antisemitism. Det är dessutom en uppenbar säkerhetsrisk: Roger Richthoff sitter i försvarsutskottet, där han får tillgång till hemlig information om Sveriges försvar och försvarssamarbeten. Men vems ärenden går Roger Richthoff?

Genom att sätta Richthoff på valbar plats på sin riksdagslista och därefter placera honom i det känsliga försvarsutskottet har Sverigedemokraterna agerat grovt ansvarslöst. Richthoff var dessutom försvarspolitisk talesperson för partiet mellan 2018 och 2021. 

Tyvärr följer det ett mönster. Den tidigare försvarspolitiska talespersonen Mikael Jansson lämnade SD våren 2018, för att kort efteråt åka till Moskva för att konferera med Putinvänner. Riksdagsledamoten Pavel Gamov lät Kreml stå för en bjudresa till Ryssland, där han som inbjuden ”valobservatör” sanktionerade valfusket. Gamov satt då i utrikesutskottet – och hade därmed tillgång till hemlig information.

Lägg till Egor Putilov-affären, där SD anställde en person som senare bedömdes utgöra en säkerhetsrisk, att partiet länge röstat proryskt i EU-parlamentet samt att Jimmie Åkesson så sent som strax före invasionen inte ville välja mellan Biden och Putin.

Det är uppenbart att Sverigedemokraterna måste hållas utanför Rosenbad. Partiet utgör fortfarande en säkerhetsrisk.

Sverige behöver pålitliga patrioter – inte Kremls nickedockor.