Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sverigebilden kan bara bli bättre av riktiga resultat

Den svenska coronastrategin har inte fungerat som tänkt, vilket påverkar Sverigebilden negativt.
Foto: kovop / AdobeStock
Statsepidemiolog Anders Tegnell har stått i fokus för mycket av rapporteringen om den svenska coronastrategin.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Många oroar sig över Sverigebilden i kölvattnet av coronapandemin. Men i stället för att misstänkliggöra kritiker borde makthavarna koncentrera sig på att prestera bättre.


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Vad är det första du kommer att tänka på när du hör ordet Israel? Om den frågan hade ställts för ett år sedan skulle de negativa associationerna dominera stort: ockupationsmakt, bosättningar, en korruptionsanklagad premiärminister med mera.

I dag förknippas Israel mer än något annat med succén kring vaccinationsprogrammet. En hel värld blickar stjärnögt mot det lilla landet i Mellanöstern som har lyckats bättre än alla andra med att vaccinera sin befolkning. Snacka om varumärkesresa. 

Coronapandemin har på detta sätt skapat en ny världskarta – av vinnare och förlorare, av länder som har golvats av pandemin och andra som verkar ha lyckats bemästra den. Det är också en snabbt föränderlig karta. 

Bilden av Kina gick från mörk till nattsvart när covid-19-viruset började spridas från Wuhan. Samtidigt har det visat sig att Kina och resten av Sydostasien har varit mycket mer framgångsrikt i att bekämpa pandemin än Europa och USA.

Storbritannien såg länge ut att vara Europas sjukaste land – i andnöd både bokstavligt och bildigt under pressen från såväl covid-19 som Brexit. Men en bit in på 2021 har landet rest sig och vaccinerar nu sin befolkning långt snabbare än Europa i övrigt. 

För EU innebär långsamheten omvänt en stor PR-förlust. Här hade EU-kommissionen en gyllene chans att visa mervärdet av unionen för alla sina invånare. Nu växer i stället frustrationen i land efter land.

Upprörda ministrar har framträtt i internationella medier som BBC och Deutsche Welle för att rätta till vad man menar är en felaktig och negativ bild av utvecklingen i Sverige, oavsett om det har gällt migration, brottslighet eller corona.

Samma regler gäller i grunden för Sverigebilden. Ytterst är det prestationen som räknas. I våras fanns en nyfikenhet kring den svenska coronastrategin, som framstod som vågad och stack ut internationellt. Men de höga svenska dödstalen – inte minst i jämförelse med våra grannländer – har fått pendeln att svänga. 

Sverigebilden i Tyskland är för evigt förändrad, skrev Thomas Steinfeld, författare och tidigare kulturredaktör på Süddeutsche Zeitung, nyligen i Dagens industri (31/1). ”Från att ha varit sinnebilden för ett bättre och mer rättvist samhället har Tyskland fått en helt annan bild av drömlandet i norr... – ett anarkistiskt land där den enskilde står ensam med sina risker.”

Sista ordet är för all del inte sagt ännu. När summeringen en dag görs kommer även sådant som barns lärande, folkhälsan, ekonomin och annat att vägas in. Men det går inte att komma ifrån att dödstalen och de återkommande felbedömningarna kommer att färga bilden av Sverige. 

Under senare år har det funnits en tilltagande frustration inom det rödgröna lägret över ”Sverigebilden”. Upprörda ministrar har framträtt i internationella medier som BBC och Deutsche Welle för att rätta till vad man menar är en felaktig och negativ bild av utvecklingen i Sverige, oavsett om det har gällt migration, brottslighet eller corona. 

En annan tendens i debatten har varit att ta interna kritiker i örat när dessa anses svartmåla bilden av Sverige. Den som inte visar prov på blågul lojalitet kan rentav anklagas för att ägna sig åt informationspåverkan och att undergräva tilliten i samhället.

Men den sortens försök att rehabilitera Sverigebilden övertygar inte. Om omvärlden undrar vad Sverige håller på med bör inte det reflexmässiga svaret vara att gå till motattack. Vi bör i stället ta det som en förevändning att se oss själva i spegeln.

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.