Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sverige ska vara tryggt för judar

Under hot. Polisbevakning utanför synagogan i Malmö. Samhället måste ta sitt ansvar och se till att svenska judar kan leva och känna sig trygga i Sverige. Foto: Christian Örnberg

I veckan ställde en reporter från radions samhällsprogram "Studio Ett" frågan till Israels ambassadör: Bär judarna själva ett ansvar för antisemitismen? Samtidigt, i sociala medier, frustrerades en känd vänsterdebattör av att jihadistattentatet mot synagogan i Köpenhamn inte hade "kontextualiserats" tillräckligt. Hon syftade på Mellanösternkonflikten.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Efter andra världskriget och Förintelsen blev antisemitism tabu i Sverige och Västeuropa. Men tiden går, akuta minnen bleknar och samtida vittnen går ur tiden. Tabut försvagas.

Idén att judar bär skulden för sin egen förföljelse är en urgammal antisemitisk tankefigur. Den går åtminstone 2 000 år tillbaka, till den tid då en viss snickarson ska ha korsfästs - av judarna. Sedan dess har antisemiter alltid funnit skäl för sina fördomar: Judar ligger bakom digerdöden, förgiftar brunnar, planerar att ta ekonomisk kontroll över världen, eller hotar den ariska rasens renhet och livsrum. Tidskriften Fokus skriver om detta i senaste numret.

Det är uppenbart att de antisemitiska tankefigurerna inte har dött ut under efterkrigstiden. De reproduceras av människor som ofta inte ens tycks vara medvetna om vad det är för tankemönster de bär på.

Men somliga vet precis vad de säger och tycker. Det finns numera uttalat nazistiska partier i Sverige. Malmö är ökänt över hela världen för antisemitiska strömningar. Men fenomenet Malmö är komplicerat. Uppdrag Granskning avslöjade nyligen hur antisemitismen är särskilt kopplad till svenskar med rötter i Mellanöstern. Vilket stämmer med den studie av Forum för levande historia som visade att 39 procent av dem som identifierar sig som muslimer svarade jakande på antisemitiska påståenden, jämfört med 5 procent totalt.

Det är ett faktum som måste erkännas, oavsett om det riskerar att underblåsa en annan högst verklig rasism: islamofobin.

Sveriges judiska minoritet är liten, omkring 15 000 personer. Efter den dödliga attacken i Köpenhamn skrev Paulina Neuding, magasinet Neos chefredaktör, att hennes judiska vänner börjat tala om att göra det som judar tvingats göra så ofta under sin historia: packa väskorna och ge sig av. Andra, som Willy Silberstein, har vittnat om samma diskussion.

Det vore ett katastrofalt nederlag för Sverige. Landets judiska befolkning måste kunna känna sig trygg. Vi måste alla vara uppmärksamma på antisemitiska strömningar och praktisera nolltolerans. I skolan måste eleverna lära sig mer än att rasism är fel. De måste lära sig historien, hur tankefigurerna ser ut och hur försåtligt det kollektiva tänkandet verkar. Elever som saboterar lektioner om Förintelsen borde inte få godkänt betyg i historia.

Skyddet av svenska judar måste förstärkas också bokstavligen.

Att synagogan i Malmö bara har rätt till en övervakningskamera är absurt. Att halva medlemsavgiften i Stockholms judiska församling går till säkerhetsinsatser är orimligt. Det är statens och samhällets ansvar att se till att svenska judar kan leva och vara trygga i Sverige.

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.