Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sverige ska inte vara ett himmelrike för bedragare

Leonardo DiCaprio var förvisso en njutbar Frank Abagnale i filmen Catch Me If You Can. Men bedragare är behagliga bara i fantasin. Och Abagnale snodde åtminstone ingens utbildningsplats... Foto: OKÄND / FILMBOLAG
De som tagit sig in på prestigeutbildningar med falska högskoleprov bör kastas ut och förlora sina studiepoäng. Foto: TT NYHETSBYRÅN

De som fuskat på högskoleprovet bör förlora både studieplats och studiepoäng på högskolan.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

”HP-hjälpen” kallades den liga som med hjälp av öronsnäckor har lett fuskare till lysande resultat på högskoleprovet. Hittills har ett 20-tal provskrivare dömts i tingsrätten och fråntagits sina resultat. UHR utreder runt 200 ytterligare namn i ligans kundregister.

Men vad händer med fuskarnas utbildningsplatser och poäng? Det är upp till lärosätena att avgöra. Svenskt utbildningsväsende är inget, om inte fragmentiserat.

Läkarutbildningarna i Linköping, Lund, Uppsala och Örebro har fått information av UHR om att de har läkarstudenter som fuskat. Den enda studenten i Örebro, som inte fick ihop några poäng, har nu slängts ut. I Uppsala har tre fuskare stängts av - men i den mån de har fått studiepoäng har de fått behålla dem, skriver Läkartidningen

I Lund och Linköping håller man på att utreda sina fall. 

Fuskare på högskoleprovet saknar integritet

Alla fuskare borde naturligtvis kastas ut. Allt annat är absurt. Om Sverige vill vara ett kunskapsland får det inte råda någon tvekan: akademiskt fusk måste straffas stenhårt.

Fuskarna saknar bevisligen integritet och omdöme. Landets invånare, som finansierar studenternas utbildning via skatter, ska inte behöva möta en person i en statusposition som är ett ruttet äpple, framsläppt av akademin.

Bara misstanken tär på tilliten i samhället.  

Dessutom bör de personer som har slängs ut på grund av fusk bli av med sina högskolepoäng. Straffet måste svida och man ska inte kunna sko sig på poäng som man har samlat ihop på bedräglig grund. 

Säg att en student blir avstängd efter att ha gått några terminers läkarutbildning. De poäng hen har fått kan sedan användas för att bygga en fil. kand. Ett utdrag med avklarade kurser och poäng kan också nyttjas som merit i sig. Fuskaren kan parasitera på den legitimitet som en ansedd institution har byggt upp under sekel. 

Det är stötande och riskerar att urholka lärosätens legitimitet. 

Fusk måste försvåras och bestraffas

Dessvärre är den svenska flatheten inför akademiskt fusk stor. Exempelvis leder fusk på högskoleprov bara till två års avstängning. Livstid vore rimligare.

Kontrollerna när proven skrivs har också varit usel. Kroppsvisitering vid misstanke borde vara självklar och ovillkorlig; den som inte vill underkasta sig detta får skaffa intagningsmeriter på annan väg. Det måste också investeras i teknik som stör ut elektronik i provsalen. 

Tyvärr är ingen del av utbildningsväsendet fritt från fuskets odör. Oseriösa grundskolor och gymnasier kan locka med glädjebetyg. Lärare vittnar om elever och föräldrar som hotar att byta skola om de inte får höjda betyg. Nationella prov har läckt ut på nätet med skrämmande lätthet och Skolverket har gärna reagerat i slowmotion. 

Så det kanske inte är så konstigt om vissa studenter har fått en förvriden syn på meriter när de är redo för högskolan. 

Moraset kan inte hejdas med en dos värdegrundsprat. Systemet måste vara konstruerat så att fusk försvåras och bestraffas. På riktigt.

 

Läs också:

Väx upp, Sverige, och stoppa provfusket

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!