Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sverige ska inte vara en tummelplats för spioner

Tågstationen i Uppsala. Hit skulle den pakistanske journalisten resa den 2 mars – men ingen har hört eller sett av honom sedan dess.Foto: TT NYHETSBYRÅN
I den pakistanska provinsen Balochistan har separatistgrupper stridit mot säkerhetsstyrkor sedan 2002.Foto: ARSHAD BUTT / AP TT NYHETSBYRÅN
Säkerhetspolisen varnar för att flera länder kraftigt försöker påverka oppositionella i Sverige.Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN

En pakistansk journalist som har fått skydd i Sverige är försvunnen. Misstankar om att utländska underrättelsetjänster attackerar regimkritiker i Sverige måste tas på allvar.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Journalisten Sajid Hussain, 39, sågs inte med blida ögon av vare sig den lokala knarkkungen eller säkerhetstjänsten i den pakistanska provinsen Balochistan. Hussains artiklar avslöjade korruption och satte ljuset på regimens människorättsbrott i den oroliga provinsen. Tusentals människor har försvunnit sedan separatistmilisen återupptog striderna 2002. Ibland återfinns de ”försvunnas” stympade kroppar, i andra fall tror människorättsgrupper att de hålls fängslade utan rättegång. 

Pakistans regering har förbjudit journalister att rapportera om stridigheterna i Balochistan, eftersom den anser att milisgrupperna är terrorister. År 2012 flydde Sajid Hussain från Pakistan, men från exilen startade han nättidningen Balochistan Times, och 2017 fick han asyl i Sverige. 

Nu är plötsligt Sajid Hussain själv försvunnen. Den 2 mars tog han tåget från Stockholms centralstation till Uppsala för att hämta nyckeln till sin nya lägenhet. Sedan dess har ingen fått tag i honom. 

När han inte dök upp på sitt arbete på Uppsala universitet anmäldes försvinnandet till polisen. I Pakistan väntar hans familj oroligt, de hade nyss blivit intervjuade på den svenska ambassaden och väntar på att återförenas i Sverige. 

Våg av hot mot pakistanska oppositionella

Ännu vet ingen säkert vad som har hänt journalisten – har han blivit bortförd, eller gått upp i rök av egen vilja. Ett mycket oroande faktum är att andra pakistanska regimkritiker i Europa har larmat om en ny våg av hot. I februari blev en pakistansk bloggare utsatt för en attack utanför sitt hem i Rotterdam i Nederländerna av två personer som talade urdu. De misstänks vara från pakistanska underrättelsetjänsten ISI.

Daniel Bastard, Asienchef för Reportrar utan gränser, pekar i en intervju med Al Jazeera ut ISI: ”Att Sajid Hussain skrev om mänskliga rättigheter och situationen i det oroliga Balochistan gör honom till en prioriterad måltavla.”

Om det visar sig att Reportrar utan gränser har rätt är det en kränkning inte bara av Sajid Hussains rättigheter, utan av Sveriges suveränitet. Det måste i så fall få konsekvenser. 

Säpo varnar för flyktingspionage

När Säkerhetspolisen presenterade sin årsbok den 26 mars varnade man för att ”flera länder kraftigt försöker påverka oppositionella i Sverige” – och att främmande underrättelsetjänsters intresse för att utsätta regimkritiker i exil för påtryckningar ökar.

I slutet av februari vaknade en tjetjensk bloggare, bosatt i Gävle, av att en okänd man slog honom i huvudet med en hammare. Bloggaren lyckades dock övermanna anfallaren, som erkände att han agerade på uppdrag av någon i den tjetjenska huvudstaden Groznyj. Det ärendet utreds nu av Säpo.

Oppositionella från diktaturer som har fått skydd i Sverige måste kunna känna sig säkra här. Sverige ska inte vara en tummelplats för råskinn från främmande underrättelsetjänster.