Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sverige ska inte hämta hem IS-anhängare

Al-Hollägret i norra Syrien huserar uppemot 70 000 kvinnor och barn.Foto: MAYA ALLERUZZO / AP TT NYHETSBYRÅN
Många länderFoto: MAYA ALLERUZZO / AP TT NYHETSBYRÅN

Så länge Sverige saknar en plan för att hantera återvändare bör man vänta med att hämta hem IS-anhängare från Syrien.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Fritagningar från fångläger i Syrien ökar, enligt en ny analys från Center mot våldsbejakande extremism. Bara häromveckan ska en svensk kvinna ha lyckats ta sig till Västsverige från det beryktade al-Hol-lägret där tusentals anhängare av Islamiska staten sitter i fångenskap.

De överfulla IS-lägren, med bristande säkerhetsöversyn, har gett människosmugglare i trakterna nya affärsmöjligheter. Inte blir det bättre av att Turkiet tycks låta vem som helst sätta sig på ett plan till Europa, så länge de inte utreds av turkisk polis. 

Fler IS-anhängare kommer därför att återvända till Europa till följd av detta. Det ställer krav på att Sverige förbereder sig. Trots att detta har varit ett problem som länge har kunnat förutses rapporterade Sveriges radio under våren att ett stort antal kommuner fortfarande saknar något så grundläggande som en handlingsplan för hur återvändare ska hanteras. 

Ett av de största fånglägren, al-Hol, sägs husera omkring 70 000 kvinnor och barn. Exakt hur många som har koppling till Sverige är oklart, men enligt SVT rör det sig om 120 personer som hålls fängslade runtom i norra Syrien. 

Sveriges linje har hittills varit att låta tiden gå. Givet att det bara finns dåliga lösningar på hur de infångade IS-anhängarna ska hanteras är det förmodligen rätt tänkt. Andra europeiska länder verkar inta samma avvaktande hållning. 

De flesta känner omtanke för de utsatta barnen, som lever under odrägliga förhållanden. De valde inte att ansluta sig till en terrorsekt. Att kräva att barnen i de överfyllda lägren ska hämtas hem, vilket bland annat Rädda barnen driver, väcker sympati. Rör det sig om föräldralösa barn är svaret givet: De bör i möjligaste mån hämtas hem. Men om föräldrarna är vid livet, de vars handlingar lett till att barn växt upp i krigszoner och fångläger?

I debatten har det föreslagits att Sverige bör hämta IS-barnen, men lämna kvar deras föräldrar, genom att ge föräldrarna ett frivilligt erbjudande om att lämna över barnen till svenska myndigheter. Hittills verkar dock intresset ha varit svalt – mammorna är inte dummare än att de inser att barnen kan användas som deras biljett hem.

Den största stötestenen förblir nämligen vad som ska göras med föräldrarna. Mot bakgrund av att så få IS-återvändare har dömts för brott i Sverige är risken överhängande att de skulle kunna röra sig fritt här som om inget har hänt. Det är varken bra för vår trygghet eller rättvist mot de grupper, varav många lever i Sverige, som fallit offer för terrorsektens etniska rensning.

Sett till att det är svårt att lagföra IS-anhängare och att många kommuner fortfarande saknar strategier för att hantera återvändare bör Sverige avvakta med att hämta hem de svenskar som är fast i Syrien.