Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sverige ska inte ha könsapartheid

I Al-Azharskolans skolbuss får flickorna sitta längst bak i bussen.Foto: Kalla Fakta/TV4
"Marie" i Hjulsta fick ingen hjälp när hon trakasserades för sin livsstil. Polisen la bara ned brottsutredningarna, och hyresvärden uppmanade henne att "ligga lågt "Foto: Kalla Fakta/TV4

Att flickor tvingas sitta längst bak i skolbussen är bara ännu ett tecken på hur idéer om könsapartheid sprids i Sverige. Politikerna kan inte fortsätta blunda för att vi har fått enklaver där kvinnors frihet är beskuren.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

I den muslimska friskolans buss håller personalen könen åtskilda. Pojkarna går in där fram, flickorna får gå in genom de bakre dörrarna. Den upprörande ordningen avslöjas av reportern Helena Gissén i tisdagskvällens Kalla Fakta i TV4. När tv-teamet försöker ställa frågor till den offentligt finansierade Al-Azharskolans rektor hotar han dock med att ringa polisen.

Det närmast övertydliga i att flickor tvingas sitta längst bak i bussen är dessvärre bara ett av flera uttryck för underordningen av flickor och kvinnor i utsatta förortsområden.

31-åriga "Marie" berättar i Kalla Fakta om hur hennes grannar i Stockholmsförorten Hjulsta irriterade sig på att hon levde ensam, att hon hade hundar och att hon drack vin. Ifrågasättandena övergick snabbt i regelrätta trakasserier. Blommorna på hennes uteplats förstördes, ungdomar skrek "hora" åt henne och kastade sten på hennes fönster. 

När hon bad om hjälp fick hon ingen. Polisen la bara ned brottsutredningarna, och hyresvärden uppmanade henne att "ligga lågt ". När ungdomar började kastade gatsten och hotade att döda hnnes hundar tvingades hon till slut att flytta från området.

Kvinnor tvingas lämna förorten

"Marie" är inte ensam. Zeliha Dagli, som själv har flyttat från Husby för att kunna leva ett friare liv, uppskattar i programmet att mellan 40 och 50 "starka kvinnor" har sett sig tvungna att lämna bostadsområdena kring Järvafältet i Stockholm av samma anledning.

Sveket mot dessa kvinnor är monumentalt. För nödropen som hörs i Kalla Fakta är på intet vis nya. Men ofta har de som larmat blivit ifrågasatta eller rentav anklagade för att vara rasister, speciellt från vänsterhåll. Genom naiva valfrihetsreformer har också högern bidragit till att segregationen har kunnat förvärras.

Men i stället för en konkret diskussion om hur kvinnornas situation ska kunna förbättras har mycket av debatten kommit att handla om faran med att politiker överhuvudtaget talar om värderingar. Som om det viktigaste skulle vara staten står värdeneutral när kvinnor hotas, trakasseras och jagas bort från bostadsområden i Sverige.

Förbjud religiösa friskolor

Det handlar förstås om ytterst svåra samhällsproblem, några enkla lösningar finns inte. Alla trakasserier som kvinnorna vittnar om i Kalla fakta är inte ens brottsliga. Men allt som det offentliga gör i de här områdena måste genomsyras av perspektivet om kvinnors frihet.

Det betyder att det offentliga måste sluta att pumpa in bidrag till konservativa och fundamentalistiska föreningar, att asylsökande och nyanlända bör få obligatorisk information om kvinnors rättigheter, att fler poliser måste patrullera i områdena och att religiösa friskolor måste förbjudas. 

Detta - inte könskvotering till bolagsstyrelser – är vår tids viktigaste jämställdhetsfråga.

 

Läs också:

Alla hot kan inte stoppas av polis

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.