Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sverige måste trappa upp arbetet mot terror

Berlin i sorg efter attacken mot julmarknaden.
Foto: Hermann Bredehorst / POLARIS POLARIS IMAGES

Terrorn slår än en gång till i Europa. Nu behövs tuffare åtgärder i Sverige.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Nu är Berlin ytterligare en i raden av europeiska storstäder som har drabbats av stora terrordåd. På måndagskvällen körde en lastbil rakt in i en folkmassa vid en julmarknad nära Gedächtniskirche. I skrivande stund har tolv människor dödats och 48 människor skadats. 

Metoden är densamma som användes vid terrordådet i Nice på Frankrikes nationaldag tidigare i år. Även då plöjde en lastbil in i en stor folkmassa. 86 personer dödades och drygt 400 skadades.

Motivet bakom måndagens attack är fortfarande inte känt. Men tillvägagångssättet rekommenderas av IS när det gäller dåd bakom "fiendens linje". I terrorgruppens propagandamagasin Rumiyah förklaras med iskyla fördelarna med att använda fordon vid en attack: de är lätta att få tag på, billiga och dödliga.


Terrorhot mot Sverige

Lastbilar är särskilt bra, det är större chans att offren krossas av tyngden. Utomhusmarknader och andra former av festligheter utomhus framhålls som särskilt bra måltavlor.

I Rumiyah hyllas just dådet i Nice som ett utmärkt exempel på hur många liv som kan skördas vid en förhållandevis enkel attack. 

Oavsett vem eller vilka som står bakom terrordådet kan vi räkna med fler attentat framöver. IS har redan meddelat att Europa är den nya fronten, och man verkar mena allvar. Enligt uppgifter från Europol finns flera dussin terrorister i Europa med kopplingar till IS som är kapabla att utföra terrordåd.

Hotbilden är stor även mot Sverige. Förra året meddelade Säkerhetspolisen att man har avvärjt flera terrordåd i närtid. Dessutom har Sverige, näst efter Belgien, flest terrorresenärer per capita bland västländerna. När de återvänder är de utrustade med nya kunskaper och avtrubbade inför våld.

Arbetet mot terrorn måste stärkas. Det handlar inte enbart om vår egen säkerhet. Ifall Sverige inte tar ansvar drabbar det resten av Europa, flera svenskar har varit involverade i de senaste årens terrordåd. 

Ett nödvändigt steg togs tidigare i år då terrorresor kriminaliserades, men det räcker inte. Sverige måste även förbjuda samröre med terrorgrupper, då skulle fler kunna hejdas. Det är betydligt svårare att bevisa att någon har för avsikt att resa för att begå terrordåd – även om det verkar solklart.


Sverige måste göra mer

Exempelvis friades en misstänkt terrorresenär nyligen av Svea hovrätt. Trots att han hade en enkel biljett till Turkiet, datorn full med hundratals bilder med koppling till terrormiljön och en väska proppad med skyddsutrustning.

Brottsbekämpande myndigheter behöver även få använda sig av hemlig data-avläsning. Terrorister har blivit skickliga på att använda sig av ny teknik. För att hindra dem krävs därför utökade möjligheter att följa deras kommunikation.

Den jihadistiska terrorvågen har bara börjat, enligt den tyske terrorforskaren Peter R. Neumann. Sverige måste göra sitt för att försöka stoppa utvecklingen. Eller åtminstone bidra till att det inte blir värre. 


Läs också: Svenska jihadister är ett hot mot Europa


Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.