Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sverige måste sluta ta över andra länders asylsökande

Enligt Dublinförordningen ska en person som flyr till Europa söka skydd i det första säkra land som hen kommer till.
Foto: MARCUS ERICSSON / TT NYHETSBYRÅN
En asylsökande som tidigare har sökt asyl i ett annat EU-land kan överföras dit enligt Dublinförordningen.
Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN BILDBYRÅN

Sverige missade chansen att föra över gärningsmannen i Vetlanda till Norge, där han tidigare sökt asyl. Vad värre är: den rödgröna regeringen har sedan dess försvårat möjligheterna till liknande överföringar av asylsökande.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Flera av de senaste årens mest omskakade våldshändelser har begåtts av personer som överhuvudtaget inte borde ha befunnit sig i Sverige. Den så kallade Ikea-mördaren borde redan ha varit överförd till Italien när han knivmördade två slumpmässigt utvalda offer i Västerås 2015. 

Terroristen Rakhmat Akilov, som mördade fem personer på Drottninggatan 2017, hade ett polskt visum och hans asylansökan skulle följaktligen heller aldrig ha prövats här, utan i Polen. 

Nu visar det sig att inte heller gärningsmannen i Vetlanda, som gick till attack med kniv mot sammanlagt sju personer den 3 mars i år, egentligen var Sveriges ansvar. Mannen hade nämligen redan sökt asyl i Norge med ett pass från Afghanistan där han uppgavs vara född år 1988.

Det räcker med en slagning i det gemensamma EU-systemet Eurodac för att upptäcka om en person redan har sökt asyl i ett annat land inom Schengenområdet. Men i stället för att överföra 33-åringen till Norge i enlighet med Dublinförordningen lät Migrationsverket mannen söka asyl i Sverige som ensamkommande barn i februari 2016. 

Minderåriga är nämligen undantagna från regeln som säger att ansökan ska prövas i det första landet som den asylsökande kommer till. Sedan den bestämmelsen infördes efter en dom år 2013 kan man se hur antalet ensamkommande ungdomar som söker sig till Sverige fördubblas 2014 för att sedan femdubblas år 2015. 

Här finns en stor del av förklaringen till att Sverige har tagit emot en så exceptionellt stor andel av alla ensamkommande som har tagit sig till Europa.

Migrationsverket hänvisar till sekretess, vilket gör det svårt att utvärdera myndighetens ansvar för att ”Vetlanda-mannen” inte överfördes till Norge. Men ansvaret delas i alla händelser av många fler – inte minst alla som kämpade emot medicinska åldersbedömningar av gruppen ensamkommande.

Samma år som ”Vetlanda-mannen” ansökte om asyl som barn fick Migrationsverket ta emot hård kritik från Justitieombudsmannen (JO). JO krävde att myndigheten alltid ska godta den ålder som den ensamkommande själv uppger – ”om det inte är alldeles uppenbart att uppgiften är felaktig” – i väntan på det slutliga asylbeslutet.

På den punkten har det faktiskt skett en tillnyktring. Efter en ändring i utlänningslagen får Migrationsverket numera skriva upp ensamkommande i ålder så fort man har skäl att anta att personen ljuger. Men – och det är ett helt avgörande men – den rödgröna regeringen valde att göra det beslutet överklagbart. 

En normal överklagandeprocess i tre instanser tar minst ett år. Eftersom länder bara har sex månader på sig att kräva överföring av personer enligt Dublinreglerna innebär det att ”Vetlanda-mannen” knappast skulle kunna ha överförts till Norge om han hade lämnat in sin ansökan i dag. 

Varenda asylsökande inom EU – som inte ”uppenbart” är vuxen – skulle i teorin kunna utnyttja detta kryphål. Säg bara att du är minderårig, överklaga sedan uppskrivningen i ålder och när beslutet väl kommer har fönstret för överföring stängts. Om asylskälen håller blir man då kvar i Sverige.

Detta måste ändras snarast. Självfallet är det bara i undantagsfall som migranter som reser runt inom EU och lämnar in asylansökningar i flera länder är farliga. Men det kan inte vara Sveriges uppgift att ta över andra EU/EES-länders asylsökande.