Sverige måste agera mot nya coronahotet

Ett köpcenter i Johannesburg, Sydafrika. En ny oroande virusvariant har hittats och land efter land stänger gränser för inresande från länder i södra Afrika.
Foto: DENIS FARRELL / AP TT NYHETSBYRÅN
Vaccineringen med dos tre går inte fort nog. Personalbrist och problem att hitta lokaler är de vanligaste orsakerna. Nu måste regionerna sätta på sig uppfinnarmössan och lösa problemet.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vintern knackar på och en oroande virusvariant har upptäckts i Afrika. Sverige måste lägga på ett kol och vaccinera snabbare. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Coronan är gästen från helvetet. Den nästlade sig in oinbjuden, har gått bärsärkagång och vägrar att gå hem.   ,

Pandemins grepp har hårdnat i Europa, nedstängningar rullas ut igen och även i Sverige ökar smittspridningen. Samtidigt kommer larm från södra Afrika om en ny virusvariant som har ett myller av mutationer i de ytprotein som vaccinen är ämnade att attackera.

Som vanligt kan ingen veta vad följderna blir. I värsta fall kan det förändrade höljet försvaga vaccinens effekt – och om varianten sprids snabbare än Delta, krävs högre vaccintäckning för att nå den mytiska flockimmuniteten. 

Vaccinationstakten i Sverige måste öka. Vintern är i antågande och vaccinets effekt klingar av – mest hos de äldre, olyckligt nog, eftersom de fick sina två första doser först.  

Dessvärre har många regioner svårt att hålla tempo. Huvudförklaringen är brist på personal och lokaler, enligt en enkät som SVT gjort. Endast fyra av landets 21 regioner har inte sådana flaskhalsar.

Lokaler måste rimligen kunna uppbådas om ansvariga politiker tänker utanför lådan.

Det krävs kraftsamling och nytänkande i den ansatta sjukvården, än en gång. Det är dags att ringa de heroiska pensionerade sjuksköterskorna igen, om man inte redan gjort det. 

Dessutom kan självklart undersköterskor vaccinera. I Region Gävleborg började man även uppvakta fysioterapeuter och läkar- och sjuksköterskestudenter i våras. Det var väl en strålande idé.

Lokaler måste rimligen kunna uppbådas om ansvariga politiker tänker utanför lådan.

Äldre och vuxna måste prioriteras eftersom sjukdomens farlighet är åldersbetingad. Men barn sprider nu smittan och bör också vaccineras; Danmark börjar vaccinera femåringar, efter rekommendation från EMA:s expertkommitté. Det låter förnuftigt. 

Det är sant att barn i regel blir lindrigt sjuka och de vaccineras främst för andras, och flockimmunitetens, skull. Men barn drabbas ju indirekt av pandemins härjningar.

Regeringen måste också vara redo att återigen slopa karensavdraget tillfälligt, för att minimera risken att sjuka går till jobbet.

Problemet med de dåraktiga vuxna som inte vill vaccinera sig, kvarstår. De är en fara både för sig själva och för andra. Regeringen och Folkhälsomyndigheten bör se vaccinpasset som ett verktyg, inte bara för att hålla smittan i schack utan också för att öka vaccinationsviljan. 

Testning är fortsatt viktig. Efter ett lyckat pilotprojekt i några Stockholmsskolor erbjuder regionen nu ett skonsamt gurgelkit som barn kan ta hem och använda. Andra regioner är redan i gång; resten borde raskt följa efter. 

Regeringen måste också vara redo att återigen slopa karensavdraget tillfälligt, för att minimera risken att folk går till jobbet med smitta. Än kanske smittläget inte motiverar en sådan åtgärd – men hellre ett karensavdrag lite för tidigt än lite för sent. 

Ett problem med den svenska strategin har ju hittills varit att den varit för reaktiv. 

Förhoppningsvis är den afrikanska varianten inte värre än Delta. Men dess entré är en påminnelse om att världen hänger ihop. Vaccinen måste nå hela klotet annars riskerar vi alla att drabbas av covidvirusets muterade ättlingar. 

Igen och igen och igen.