Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sverige lär fortsätta vara stöldligornas paradis

Stöldligorna kommer i praktiken att kunna fortsätta stjäla närmast ostört i Sverige, trots den lag som regeringen föreslår.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Regeringen lovade krafttag mot stöldligorna redan 2018 – men åtgärder har dröjt. I fredags presenterade finansminister Magdalena Andersson så ett lagförslag.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Lagförslaget mot stöldligorna är ännu ett slag i luften. Regeringen leker med elden.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det är svårt att tänka sig ett mer uppenbart fall av statligt misslyckande än att tjänstemän i uniform står och vinkar förbi lastbilar som är fulla med stöldgods. Men så fungerar det i Sverige.

Tulltjänstemän som upptäcker att stulna varor är på väg att föras ut ur landet har små möjligheter att ingripa på egen hand. Om polis inte finns på plats tvingas de i regel släppa i väg både varorna och den som transporterar dem.

Det är knappast förvånande att yrkeskriminella har kommit att fatta tycke för Sverige. Här är ju dessutom upptäcktsrisken låg och straffen milda.

I dag beräknas internationella ligor stå bakom 90 procent av alla stölder av jordbruksmaskiner, båtmotorer och bildelar, samt omkring hälften av alla bostadsinbrott. Stöldgods till ett värde av flera miljarder förs ut ur landet varje år. Rutten går främst via Litauen och Polen och vidare till köpare i hela det forna Sovjetunionen.

Problemet har debatterats i åratal; redan 2018 lovade justitieminister Morgan Johansson att ta krafttag mot ligorna. Men skarpa åtgärder har dröjt.

I fredags presenterade så finansminister Magdalena Andersson till slut ett lagförslag som ska ge tulltjänstemän rätt att exempelvis gripa personer och kvarhålla gods. Tyvärr lär det bara bli ännu ett slag i luften.

Tullen föreslås nämligen bara få rätt att agera om de stöter på stöldgods i samband med tullkontroller som görs av andra skäl. Någon möjlighet att titta på fordon enbart för att stoppa stöldligor får man inte.

Kanske är det att visa handlingskraft utan att tynga budgeten som är planen.

Eftersom tullen lägger 98 procent av sina resurser på kontroll av införsel av varor till landet lär effekten bli liten. Stöldligorna kommer i praktiken att kunna fortsätta stjäla närmast ostört i Sverige.

Det hade funnits andra vägar att gå. Om utförsel av stöldgods skulle gjorts till en egen kategori i smugglingslagen – likt i Finland – hade tullen kunna jobba mer aktivt för att sätta stopp mot ligorna. Då hade man till exempel kunnat komma åt de skrupelfria åkerier som transporterar stöldgodset ut från Sverige.

Men det skulle förstås ha krävt mer pengar till Tullverket. Med det här lagförslaget räknar regeringen däremot inte med några ökade kostnader alls för myndigheten. Kanske är det att visa handlingskraft utan att tynga budgeten som är finansministerns plan.

Den snålheten kommer i så fall att stå Sverige dyrt. Men kostnaden kommer inte bara att tas av de tusentals svenskar som drabbas av inbrott i sina hem eller av de lantbrukare som får se sina maskiner stulna gång på gång. I förlängningen kan regeringen själv få betala.

Vad som får populistiska partier att växa är fortfarandet ett ämne för debatt. Men en uppenbar riskfaktor är när det offentliga misslyckas med att hantera verkliga samhällsproblem.

Den rödgröna regeringen leker med elden när man fortsätter att behandla de utländska stöldligorna med silkesvantar.