Sverige - landet där Säpo tvingas rensa upp i skolan

Surrealistiska Sverige: Hoppsan, chefen sitter visst hos Säpo. En kanelbulle mindre till veckans fredagsfika, då?
Foto: SHUTTERSTOCK
Huvudmannen för vetenskapsskolan i Göteborg sitter hos Säpo, enligt anhöriga.
Foto: SÄPO

Huvudmannen för en svensk skattefinansierad skola har frihetsberövats av Säpo. Hur är det möjligt?

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Abdel-Nasser el Nadi, vd och huvudman för muslimska Vetenskapsskolan i Göteborg, har frihetsberövats, enligt uppgifter till Expressen. Anhöriga säger att han sitter hos Säkerhetspolisen. 

”Det här får han och Säpo sköta”, Vetenskapsskolans rektor i Göteborg, Sven-Erik Berg, till Expressen. 

Smaka på den. Hoppsan, chefen sitter visst hos Säpo. En kanelbulle mindre till veckans fredagsfika, alltså?

Varenda politiker som har haft makt och ansvar över skolpolitiken de senaste 30 åren borde skämmas i dag. 

Att just Abdel-Nasser el Nadi ska ha fastnat i Säpos garn kommer inte som en chock. Internt har Säpo betraktat denne skolpamp som en rekryterare för våldsbejakande islamism, och sett honom som en förklaring till att många från Göteborg har rest till jihadister i Syrien, enligt Doku. 

Abdel Nasser el Nadi har fått expandera

Det har också varit känt i flera år att Vetenskapsskolan har haft kopplingar till islamism. Men det är inte det enda problemet. Skolan fick betala tillbaka 200 000 kronor för att den tagit emot skolpeng för alltför många elever. Undervisningen har kritiserats hårt av Skolinspektionen, bland annat för att lågstadieeleverna hade religion på schemat - det får de inte ha - där allt fokus dessutom låg på islam. 

Högerns friskoleentusiaster hävdar gärna att fri konkurrens höjer kvaliteten i skolan och att de skolor som ändå inte håller måttet kan hållas efter med ”mer kontroll”. Nå, nu har friskolesystemet funnits sedan 1992 och problemen kvarstår.

Dåliga skolor får fortsätta och dåliga huvudmän kan expandera. 

I fjol öppnade Vetenskapsskolan Nya Kastets skola i Gävle. 2017 fick man klartecken för en skola - Vänskapsskolan - utanför Halmstad. Den ligger nära en av Migrationsverkets största egna anläggningar, påpekar en av entreprenörerna i Hallandsposten. 

Enligt Doku har Abdel Nasser el Nadi även ansökt om att ta över en gymnasieskola i Göteborg. Ansökan avslogs av Skolinspektionen - för att den kom in för sent. 

Okritisk attityd till religiösa friskolor

Alltmedan politiker lovar att bryta segregationen, hyllar Barnkonventionen och sjunger jämställdhetens lov, kan alltså flagrant olämpliga personer bygga ett parallellsamhälle från förskola upp till gymnasiet där barn underkastas skattefinansierad indoktrinering och flickor kan fångas under reaktionärt förtryck.

Friskolereformen har många brister, den okritiska attityden till religiösa friskolor - vare sig de kallar sig konfessionella eller inte - är en av de största. 

Sedan den 1 januari har trots allt ägarprövningen skärpts, sent omsider. Om det förebygger framtida skandalskolor och Säpo-ingripanden återstår att se. Det är svårt att vara optimistisk. Mycket mer behöver göras. 

I Sverige kan skattefinansierade skolor gå i konkurs mitt i terminen - och en skol-vd frihetsberövas av Säpo. Det är faktiskt helt surrealistiskt. 


Läs också:

Borås borde ha sluppit Waberis islamiska skola 


Galaxia Wallin, författare till ”Fånge i hederns famn”, berättar om hedersförtrycket i Sverige.