Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sverige kan inte vara ledarlöst i kris

Hör socialminister Lena Hallengren, Anders Tegnell och coronadrabbade Kjell berätta.
Foto: TOMMY PEDERSEN / TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverige står på tröskeln till allmän spridning av coronasmittan. I ett så allvarligt läge krävs ett trovärdigt ledarskap.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Boris Johnson, Storbritanniens premiärminister, förklarade för en vecka sedan att han, trots coronaepidemins allt hårdare grepp, minsann tänkte fortsätta att skaka hand med folk. Det är en bidragande orsak till att hans och regeringens coronahantering har kritiserats.

Nu har Johnson slutat skaka hand och i måndags höll han en presskonferens som Stefan Löfven borde låta sig inspireras av. Premiärministern talade om vad regeringen vidtar för åtgärder och vad som planeras framåt. Han poängterade att åtgärderna ska bygga på vetenskaplig grund - vara effektiva, sättas in vid rätt tidpunkt och inte vara flashiga men i värsta fall kontraproduktiva. 

Samtidigt stack Johnson inte under stol med att coronautbrottet kommer att ställa Storbritannien inför ”betydande utmaningar, precis som alla andra länder”.

Anders Tegnell och coronaepidemin

På tisdagen var statsminister Stefan Löfven på visit hos MSB i Värmland - och enligt TT skakade han generöst hand med folk han mötte. När Sveriges Radio dök upp och frågade om det är dags att begränsa stora folksamlingar, svarade statsministern att, jovisst, om expertmyndigheten så kräver, kan justitiedepartementet trycka på knappen ”direkt”.

Om Stefan Löfven vill ge intryck av att han är ute på turné medan Folkhälsomyndigheten styr landet, har han skött sig perfekt. Men det är självfallet inte det intryck som Sveriges regeringschef ska ge i ett krisläge. 

Statsministerns frånvaro hade kanske varit mindre iögonfallande om Folkhälsomyndigheten hade haft en en naturlig ledargestalt som klev fram med pondus, allvar och energi, någon med pedagogisk förmåga. Men statsepidemiolog Anders Tegnell var en försiktig general som gav intryck av att coronaepidemin var högst hanterlig och inte bar på några faror framåt. Beredskapen förklarades vara god och läget under kontroll.

Stefan Löfven måste kliva fram

Nu har statsepidemiologen rest till Somalia - ett udda beslut i ett kritiskt läge - och han ersattes på tisdagens presskonferens av sin vice och av Folkhälsomyndighetens generaldirektör. Inget fel på deras expertkunskap, naturligtvis, men på tisdagen, när de avslöjade att risken för allmän smittspridning i Sverige bedömdes som ”mycket hög” - och att den nog redan är på gång i Stockholm och Göteborgsregionen - framstod Sverige som ledarlöst.

Det är hög tid för dem som styr landet att kliva fram. Sverige behöver en röst som inte strör vetenskapliga brasklappar omkring sig utan talar ur skägget: Sverige måste bereda sig för betydande utmaningar. I ett värstascenario kan det behövas så här många sängar, så här många respiratorer. Om läget förvärras ytterligare kan följande åtgärder bli aktuella. 

Stefan Löfven måste gå in i den rollen. Annars kan det se ut som om han försöker distansera sig från coronasmittan - och i så fall ska han inte vara statsminister. 

Sverige kan inte vara ledarlöst i kris.