Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sverige har inte råd med konsultkompisar

Statliga Svenska kraftnät kritiseras för chefer gynnat kompisar.
Rekryteringsmyndigheten får kritik för kompisrekrytering på anslagstavla under julledighet.
Landskrona kommun risas för att ha skräddarsytt upphandlingsvillkor.
Vänner får inte gynnas av offentliganställda.

Vad är likheten mellan statliga Svenska kraftnät, Totalförsvarets rekryteringsmyndighet och Landskrona kommun? Alla tre har fått kritik för kompisgynnande de senaste dagarna.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Dagens Nyheter avslöjade att Rekryteringsmyndigheten anställde en chefspsykolog efter något man skulle kunna kalla internrekrytering, fast inte i gängse mening - att någon inom huset fick jobbet. 

Det interna var att annonsen bara sattes upp på anslagstavlan på huvudkontoret i Karlstad, den 19 december. Sista ansökningsdag var 3 januari.

Föga förvånande kom det bara en ansökan. Och toppjobbet gick till en man som tidigare arbetat och tränat tillsammans med den nye avdelningschef som ansvarade för rekryteringen.

Statens överklagandenämnd ryckte in mot Rekryteringsmyndigheten

Statliga tjänstetillsättningar kan överklagas. Det gjorde en av det femtiotal psykologer som redan är anställda på Rekryteringsmyndigheten. Statens överklagandenämnd gav  henne rätt att prövas som sökande till chefstjänsten. Återstår att se hur det slutar. 

Men oavsett om det i lagens mening kan anses ha förelegat jäv vid anställning var Rekryteringsmyndighetens agerande olämpligt. Denna specialistinrättning borde veta bättre än att utlysa tjänster på en anslagstavla på det i praktiken julstängda kontoret. Agerandet minskar personalens förtroende för ledning, och allmänhetens tillit när kompispolitiken avslöjas.

Statliga Svenska kraftnät anlitade konsultkompis

Det var också DN som rapporterade om hur Svenska kraftnäts nuvarande generaldirektör Ulla Sandborgh gav en konsultkompis ett uppdrag värt 1,5 miljoner kronor när hon var marknadsdirektör på det statliga företaget. Formellt gick uppdraget via en konsultmäklare, men det var Sandborgh som skrev på fakturorna.

En vecka efter avtalet skrivits åkte Sandborgh och konsulten på semester ihop till Brasilien, vilket hon visade i ord och bild på Facebook. Andra anställda på Kraftnät reagerade, samarbetet med konsultkompisen avbröts. Men inte andra projekt med konsultföretaget som haft uppdrag för drygt 13 miljoner sedan 2015.

Gemene man tänker sig att detta borde ha blivit en minnebeta för Svenska kraftnät. Men inte. Efter intern visselblåsning utreds nu hr-direktören, personalchefen på äldre svenska, för att ha anlitat en konsultkompis.

Skräddarsydda uppdragsvillkor i Landskrona

I Landskrona har kommunen skrivit villkoren för en upphandling av arbetsmarknadstjänster så detaljerat att bara ett företag kunde komma i fråga. Det drevs tidigare  av kommunens arbetsmarknadschef, nu har hans barn alla röster i styrelsen, skriver HD. 

Sverige är ett litet land. Det kommer alltid att vara så att den  bäst lämpade för ett uppdrag ibland är någon som känner någon. Men då är det ännu viktigare att processen är öppen och så att misstankar om ryggkliande jäv kan avfärdas.

Det här var tre exempel från de tre senaste dagarna. Svensk offentlig sektor är tyvärr inte så bra på förebyggande egenkontroll av korruptionsliknande förhållanden som är önskvärt. 

Håll koll på anställdas extraknäck

Här måste till skärpning. Inte minst i de högre chefsleden. Att sluta skräddarsy upphandlings- och platsannonser borde vara den första och enklaste åtgärden. Att på rutin kolla om redan anställd personal har extrainkomster hos företag och organisationer som fakturerar kommunen/myndigheten är en annan.

Det finns mycket som tär på tilliten i Sverige nu - långa sjukvårdsköer, låg brottsuppklarning... De bristerna kommer att kräva tid och resurser att komma till rätta med. 

Att sluta gynna kompisar med skattemedel kostar ingenting. Det är rena vinsten, inte minst för förtroendet för det offentliga.   

 

Läs också: Topparnas fiffel är ett hot mot hela samhället

Sluta göda korruptionen med stora EU-bidrag

Replik: "Anställningen genomfördes enligt kända rutiner"