Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sverige: från jättebäst i världen till Absurdistan

Svend Dahl, statsvetare och chef på Liberala Nyhetsbyrån, gästade Ledarsnack för att diskutera L-krisen inför Liberalernas landsmöte.
Öppna armar. På Arlanda kan vem som helst jobba, bokstavligen. Ett exempel på hur outvecklat säkerhetstänkandet är i dagens Sverige.
Foto: MIKAEL DAMKIER / SHUTTERSTOCK
SCB tvingades revidera arbetslöshetssiffrorna efter att det visat sig att man lagt ut arbete på en oseriös underleverantör.
Foto: Karin Wesslén / TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverige är som byggt för vackert väder och evig fred. Konsekvenserna blir alltmer absurda. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Den blivande Gustav III hade knappt klivit ur blöjorna när Tabellverket genomförde Sveriges första folkräkning; året var 1749. 

Inget annat land, vid sidan av det då svenska Finland, har haft så bra koll på sin befolkning under så lång tid. 

Sverige låg i framkant, som dagens politiker skulle säga. Men det var då. Nu falnar bilden av Sverige som ett välfungerande land. Det börjar likna Absurdistan. 

Folkbokföringen har blivit ett moras. Den som kommer till Sverige skaffar sig enkelt flera identiteter: en av dem kan starta företag och få nystartsbidrag, den andra kan registrera sig som arbetslös och få sjukpenning alltmedan den tredje samlar på sig lån. 

Mycket beror på att den ena myndigheten inte vet vad den andra gör. Och ibland vet myndigheterna inte vad de gör själva. Tabellverkets nutida ättling, Statistiska centralbyrån, har just tvingats revidera arbetslöshetssiffrorna efter att en underleverantör som städslades för att göra intervjuer, alltså samla in underlag för statistik, visade sig vara helt oseriös. 

Allvaret i detta går knappt att överdriva. Utan pålitlig statistik går det inte att föra rationell politik. Utan stabila institutioner, inget fungerande land. Det är inte en slump att förvaltningsutveckling är en ingrediens i svenskt biståndsarbete.

Arlandas säkerhetsproblem

Det är förskräckande mycket som inte tycks fungera. På Arlanda upptäcktes nyligen att en säkerhetsklassad medarbetare var rysk medborgare, hitrest på turistvisum. En annan anställd var en efterlyst papperslös sydamerikan. 

Hittills har polisen bara hunnit kontrollera ”en bråkdel” av personalen, uppger DN. Detta trots att man redan i vintras upptäckte att tre uzbeker utan uppehållstillstånd arbetade som städare i polisens egna lokaler på Arlanda.

Bland andra bananrepublikanska fenomen kan nämnas de hundratals operationer som fick ställas in när leveranserna av sjukvårdsmateriel uteblev i oktober. 

Bakom haveriet stod Apotekstjänst, ett företag som drivs av före detta videouthyrare och kaffeentreprenörer. 

Då aktualiserades det faktum att ingen instans i Sverige har övergripande ansvar för landets läkemedelsförsörjning. Funktionen försvann när apoteksmarknaden omreglerades 2009.

Vapen stulna i Rosenbad

Som den buckliga kronan på hafsverket tronar nyheten att själva regeringskansliet har bestulits på pistoler och specialammunition. Skyddsvakterna hade blivit ytterst långnästa om de låst upp vapenskåpet under, säg, ett terrorattentat.

Sanslöst.

Bristande säkerhetstänk förklarar många problem. Snabb service och lönsamhet, öppenhet och personlig integritet har under lång tid värderats högre. Då får vi usla offentliga upphandlingar, myndigheter som underlättar brottslighet och undermålig beredskap. 

När förtroendet sjunker för de etablerade partierna och dess företrädare, letar politiker gärna efter externa ursäkter: globaliseringen, digitaliseringen, högerpopulismen. Men det vore vida mer fruktbart att ta tag i uppenbara missförhållanden. 

Sverige är som byggt för vackert väder och evig fred. Nu har det börjat regna in och krutet är fuktigt.