Sverige får inte backa för Putins maktspråk

Hotar med kärnvapen. I sitt tal till nationen utlyste den ryske presidenten, Vladimir Putin, partiell mobilisering – och hotade med kärnvapen.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Ukraina har ett fönster att utnyttja, innan både vintern och de ryska förstärkningarna anlänt. Sverige måste göra vad som krävs för att stötta president Zelenskyj och den ukrainska försvarsmakten.
Foto: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HAND / EPA TT NYHETSBYRÅN

Med mobiliseringar, kärnvapenhot och iscensatta folkomröstningar har Vladimir Putin höjt insatserna i kriget i Ukraina. Västvärlden måste stå upp mot aggressionen.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Ukrainas framgångsrika motoffensiv har gjort den ryske presidenten trängd. 

I ett tal till nationen på onsdagen utlyste Vladimir Putin en ”partiell mobilisering” och lovade därmed 300 000 nya soldater till anfallskriget i Ukraina. Eller ”den militära specialoperationen” som regimen i Kreml fortfarande kallar det. 

Den ryska armén har hittills visat sig både dåligt organiserad och illa utrustad. Brustna logistikkedjor, dålig styrning och låg moral har lett till att många soldater vägrar strida eller deserterar. 

De ryska förband som redan plågas av låg stridsvilja lär inte bli mer villiga att dö för moderlandet när de tvingas till fronten. 

Samtidigt betyder reservisternas ankomst att uttröttade, professionella soldater kan roteras och få vila upp sig innan vårens offensiv. Kriget riskerar alltså att bli långt – och fortsatt blodigt. 

Kort innan mobiliseringsordern hade Kremls marionetter i Kherson, Donetsk, Luhansk och Zaporizjzja framfört önskemål om ”folkomröstningar” i frågan om att ansluta sig till Ryssland. Detta spektakel har ett syfte: att ge en nödtorftig illusion av folkvilja. 

Att flytta fram gränsen så är ett sätt för Moskva att göra västmakterna nervösa. De vill inte se en direkt konfrontation mellan Nato och Ryssland. 

För Sverigedemokraterna är detta ett utmärkt tillfälle att visa att man har gjort upp med det tendenser till putinism som funnits inom delar av partiet.

I sitt tal hotade Putin dessutom återigen med kärnvapen. ”För att skydda vårt folk är vi redo att använda dem. Det är ingen bluff,” sa han.

Putin har således höjt insatserna och gör sitt bästa för att skrämma väst till att överge Ukraina och sätta press på president Zelenskyj. Det får inte lyckas.

Västvärlden måste stå kvar vid Ukrainas sida – och fortsätta att förse landet med vapen och ekonomiskt bistånd – även om elräkningar och inflation skjuter i höjden i vinter.  

Ukraina har ett fönster att utnyttja, innan både vintern och de ryska förstärkningarna anlänt. Så vännerna i väst bör snabbt inventera vad man kan bistå med för att hjälpa den ukrainska armén att behålla sitt momentum.

Den blivande statsministern Ulf Kristersson bör gå i bräschen för att öka stödet för Ukraina inom EU och senare också Nato. För Sverigedemokraterna är detta ett utmärkt tillfälle att visa att man har gjort upp med det tendenser till putinism som funnits inom delar av partiet.

För privatpersoner finns ingen anledning att vänta på att politikerna ska agera. Det finns gott om organisationer som på frivillig väg som förser det modiga ukrainska folket med utrustning och förnödenheter – exempelvis Blågula Bilen. Stöd dem! 

För oavsett vilken flagga som Putin låter hissa över Kherson, Donetsk, Luhansk och Zaporizjzja är det ukrainsk mark. Ukraina har all rätt att ta tillbaka kontrollen.

Hela vår världsordning hänger på att Ryssland stoppas.