Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sverige – ett pajasland när det gäller säkerhet

Hells Angels-medlemmar och personer med kopplingar till gängkriminella arbetar på Arlanda – trots att flygplatsen är ett skyddsobjekt. Sverige måste ta säkerhetsfrågorna på störe allvar.
En passkontrollant, med kopplingar till kriminella, avslöjades med att ha gjort olagliga slagningar i polisens register förra året. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Mer än 26 miljoner passagerare passerar via Arlanda varje år. Flygplatsen är ett skyddsobjekt – och en plats som har pekats ut som ett möjligt terrormål. Foto: SHUTTERSTOCK
Fullvärdiga medlemmar i MC-gänget Hells Angels arbetar på landningsbanan på Arlanda. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Överfulla häkten och MC-gäng som jobbar på skyddsobjekt. Det är en skandal att Sverige inte tar säkerheten på allvar.  

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Välkommen till Sverige! Här jobbar Hells Angels på landningsbanan, medan personer med gängkriminella kopplingar kontrollerar ditt pass och sköter säkerhetskontrollen, där de av allt att döma gör olagliga slagningar i polisens register och använder sin position för att hjälpa sina smugglarpolare. Det visar Federico Morenos stora granskning i Kvällsposten.

Hur kunde det gå så snett?

En förklaring ger Lisa Ström, gränspolischef i Stockholm, i Sveriges Radio: ”Det är för många olika aktörer inblandade.” 

Hennes lösning låter enkel, så enkel att man undrar varför det inte redan görs: ”Vi måste ensa hur vi arbetar med kontrollerna när vi anställer.” 

Finns det alltså inga gemensamma, tydliga regler för hur bakgrundskontroller ska gå till för personer som anställs för att jobba i ett skyddsobjekt, som Arlanda flygplats? Är det ingen som kontrollerar att alla underleverantörer följer bestämmelserna?

Tydligen inte. Uzbeker utan uppehållstillstånd städar på gränspolisstationen på Arlanda, kunde Kvällsposten avslöja i januari. Det var nämligen städfirman som ansvarade för att göra bakgrundskontroller, inte polisen. 

Det är ett talande exempel. 

Gängkriminella på Arlanda

Ibland heter det att Sverige är ett land utan hemförsäkring, så avslappnat efter 200 år av fred att man glömt bort att det kan vara bra att skydda sig om i fall att. En annan, och tyvärr mer sannolik, förklaring är att landet är illa skött. Och har varit det under en längre tid.

Svenska politiker – av alla kulörer – har låtit bli att göra konskevensanalyser av de beslut de har fattat. När man bjuder in privata entreprenörer att arbeta med känsliga uppgifter är det självklart att det finns risk för missbruk. Kriminella, eller kortsynta girigbukar, kan sätta säkerheten ur spel genom att sprida hemlig information – eller genom att ta några genvägar och spara in på säkerheten.

Men politikerna kör på. Och sedan ignorerar de varningssignalerna som skickas från myndigheter på bristningsgränsen.

Häktena är överfulla

Nu är det fullt eller överfullt på 60 procent av landets häkten, enligt Kriminalvårdens generaldirektör. Ett skäl är att det är överfullt på landets fängelser. 

Det är också fullt på Migrationsverkets förvar, och de 150 nya platserna som skulle byggas ut förra året blev bara 60. 

Att fängelser och häkten skulle bli fyllda är ingen nyhet – det har Kriminalvården varnat för sedan flera år. Samma sak med förvarsplatserna. Och att säkerheten på Arlanda har stora brister slogs fast i en mycket kritisk Schengen-rapport i somras.

Det är basala samhällsfunktioner som nu fallerar. Sverige framstår allt mer som ett pajasland när det kommer till säkerhet: Ett land som låter yrkeskriminella arbeta på skyddsobjekt, och varken har fungerande gränskontroller eller tillräckligt med häktesplatser.

Att komma till rätta med dessa säkerhetsbrister måste ha högsta prioritet. Det är inte en familjevecka som Sverige behöver.

 

Läs också: Groteskt att kriminella belönas med lyxtillvaro 

I tv-spelaren nedan visas ett avsnitt av Ledarsnack, ledarredaktionens åsiktsprogram. I detta avsnitt deltar Manne Gerell, kriminolog vid Malmö universitet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!