Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sverige borde införa lagen som Putin hatar

Visselblåsaren Sergej Magnitskij dog av tortyr och vanvård i ryskt fängelse. Den lag som har uppkallats efter honom hotar att stänga porten till väst för Rysslands korrupta elit.
Sergej Leonidovitj MagnitskijFoto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP
Bill Browder har gjort det till sin livsuppgift att ära Magnetskijs minne och hämnas hans död. Foto: PETER LINDBERGH / PETER LINDBERGH
Foto: YURI KOCHETKOV / AP POOL EPA
Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP

Dräm igen dörren och frys bankkontona för korrupta jet-settare. Låt oss införa Magnitskijlagen. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Den 16 november 2009 gav Sergej Leonidovitj Magnitskij upp andan i Butyrkafängelset i Moskva. Han hade torterats och drabbats av inflammerad bukspottkörtel, ett fruktansvärt plågsamt och livsfarligt tillstånd som han inte fick vård för. Det var mord.

Den 37-årige revisorn och juristen blev ett hot mot den ryska kleptokratin när han 2007 visselblåste om statligt bedrägeri och stöld i miljardklassen. Men Sergej Magnitskij skulle komma att bli ett än större hot efter sin död, till Vladimir Putins eviga vrede.

Att så blev fallet, beror i hög grad på Bill Browder, finansmannen som Magnitskij arbetade åt i Moskva. Browder har gjort det till sin livsuppgift att hålla Magnitskijs minne levande och att hämnas hans död.

Magnitskijlagen svider för Putins guldgossar

År 2012 ledde Browders kampanj till att USA:s kongress stiftade The Magnitsky Act, Magnitskijlagen. Syftet med lagen var att komma åt det 60-tal ryssar som bidragit till Magnitskijs död. Metoden: att neka dem inresetillstånd i USA och att hindra dem ifrån att använda det amerikanska banksystemet, exempelvis genom att frysa deras tillgångar. 

Moskva gick i taket och hämnades direkt, bland annat genom att förbjuda amerikaner att adoptera ryska barn. I ett groteskt drag åtalades och dömdes Magnitskij för påhittade skattebrott, fyra år efter sin död. 

När Donald Trump Jr., Paul Manafort och Jared Kuschner under presidentvalskampanjen höll sitt ökända möte med en rysk advokat i Trump Tower, hade Ryssland ett angeläget ärende: Upphäv Magnitskijlagen! 

Lagen svider, med andra ord. Dess logik är ett hot mot oligarkernas depraverade livsstil. De vill semestra vid Medelhavet, shoppa i London, Paris och New York, skicka barnen till exklusiva toppskolor i väst och inte minst, gömma och tvätta sina pengar utomlands.

En svensk Magnitskijlag

Efter USA har bland andra Estland, Litauen, Storbritannien och Kanada infört varianter av Magnitskijlagen. Kanada har även lagt till individer från Sudan och Venezuela på sin lista. 

Lagen har diskuterats i Bryssel men någon EU-version är inte aktuell. Det finns medlemsländer som inte vill stöta sig med Ryssland.

Sverige borde dock sälla sig till avantgardet och anta en Magnitskijlag. Den är ett verktyg för att komma åt människorättsbrott i länder med svag eller icke-existerande demokrati. Den kan motverka pengatvätt som göder kriminella. Och den riktar udden mot eliten, inte mot vanliga medborgare, vilket ofta är fallet när sanktioner riktas mot ett helt land.

Ett argument mot lagen är att den höjer konfliktgraden mellan Ryssland och väst. Men relationen till Vladimir Putin får nog betraktas som bortom räddning. Den ryske presidenten söker konflikt med väst. Och den amerikanska lagen har inte hindrat Ryssland och USA från att tala med varandra.

Så låt oss stänga porten till Sverige för de förbrytare som har blod på sina välmanikurerade fingrar.

 

Läs också:

Köp inte Putins bild av det hotfulla väst

 

Fotnot: I tv-spelaren ovan visas Ledarsnack, denna gång intervjuas Bill Browder.