Sverige bör hjälpa Boris Johnson i Hormuzsundet

Stillbild från en video som Irans revolutionsgarde släppt visar hur det svenskägda fartyget Stena Impero beslagtogs.
Foto: SEPAH NEWS HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Det svenska rederibolaget Stena Bulk bekräftar i ett pressmeddelande att fartyget Stena Impero närmades av "oidentifierade mindre båtar och en helikopter" i Hormuzsundet på fredagen. Fartyget befann sig på internationellt vatten.
Foto: TOMMY CHIA / STENA BULK / TT NYHETSBYRÅN STENA BULK
Statsminister Stefan Löfven (S) bör skicka svensk trupp, förslagsvis en bordningsstyrka, till Hormuzsundet för att kyla ned situationen och garantera att handelslederna kan hållas öppna.
Foto: WIKTOR NUMMELIN /TT / TT NYHETSBYRÅN
Boris Johnson blir ny premiärminister i Storbritannien. Landet har bett Europa om hjälp att skydda fartyg i Hormuzsundet.
Foto: GEORGE CRACKNELL WRIGHT/LNP/SHUTTERSTO / GEORGE CRACKNELL WRIGHT/LNP/SHUTTERSTOCK SHUTTERST

Det ligger i Sveriges intresse att ställa upp med en amfibietrupp för att hålla handelsflödena öppna.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Ett svenskägt fartyg som seglar under brittisk flagg beslagtogs av Iran i fredags. Tankfartyget Stena Impero befann sig på internationellt vatten i Hormuzsundet när besättningen över radio blev beordrad av iranska revolutionsgardet att ändra kurs.

Händelsen är det senaste exemplet på hur spänningarna ökar mellan Iran och västvärlden. Det är ett direkt svar på att en iransk oljetanker beslagtagits i Gibraltar efter misstankar om att dess last skulle till Syrien, vilket vore ett brott mot EU:s sanktioner. Iran förnekar detta och har kallat kvarhållandet för ”sjöröveri”.

Den iranska regimen vet att Hormuzsundet är oljehandelns pulsåder. Ungefär en femtedel av världens olja – motsvarande 17,4 miljoner fat per dag – transporteras via den tre kilometer breda farleden. 

Det kan smälla mellan Iran och USA

När Iran hotar att stoppa handelsflödena i Hormuz riskerar det att få allvarliga konsekvenser för världshandeln – och kan leda till krig. Nyligen visade iranska styrkor upp resterna av en nedskjuten amerikansk drönare. USA var redo att svara med en attack mot Iran, men president Donald Trump blåste av operationen tio minuter innan den skulle genomföras.

Det kan räcka med ett missförstånd för att det ska smälla.

Storbritanniens utrikesminister, Jeremy Hunt, har bett om Europas hjälp att skydda fartyg i Hormuzsundet. Det är en insats som Sverige borde erbjuda sig att ansluta till. Det ligger i Sveriges intresse att upprätthålla en regelbaserad internationell ordning och att hålla handelsvägar öppna. 

Dessutom är Storbritannien en viktig partner för Sverige, inte minst vad gäller säkerhetspolitiken. Försvarssamarbetet mellan våra länder går tillbaka till 1950-talet, och så sent som i förra veckan undertecknades ett samförståndsavtal om att undersöka möjligheterna för gemensam utveckling av framtida stridsflygsförmåga. I takt med att brexit närmar sig är det därför viktigt att visa att en nära relation till Storbritannien är fortsatt prioriterad.

Skicka svensk trupp till Hormuzsundet

För att undvika ännu ett utsiktslöst och meningslöst krig i Mellanöstern bör Sverige bidra där vi kan:

Skicka svensk trupp, förslagsvis en bordningsstyrka, till Hormuzsundet för att kyla ned situationen och garantera att handelslederna kan hållas öppna. 

Bidra till att EU:s mekanism för handel med Iran, Instex, utvecklas vidare. Mekanismen ska se till att europeiska företag kan exportera humanitärt viktiga varor, som mediciner, till Iran utan att drabbas av amerikanska sanktioner. 

Använda diplomatiska kanaler för att uppmana USA och Iran att återgå till förhandlingsbordet. 

När pirater i Adenviken hindrade World Food Programmes fartyg från att nå fram till svältande i Somalia, valde Sverige att agera. Vid fem olika tillfällen mellan 2009 och 2017 skickades svenska soldater, sjömän och stridsbåtar till EU:s operation Atalanta. Erfarenheterna borde komma till pass även i Hormuzsundet.