Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sverige bör backa May om Brexit

Theresa May kommer till Stockholm i dag, bland annat för att diskutera Brexit.
Statsminister Stefan Löfven står värd för ett möte med Storbritanniens premiärminister Theresa May. På agendan står Brexitförhandlingarna och nervgiftsattacken mot Sergej och Julija Skripal. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
EU-anhängare demonstrerade mot Brexit utanför brittiska parlamentet den 29 mars i år – ett år innan Storbritanniens utträde ur unionen blir verklighet. Foto: NEIL HALL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Brexit är fortfarande en urusel idé – men det är viktigare att Sverige behåller nära band till Storbritannien, än att EU får hämnas skilsmässan.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Storbritanniens premiärminister, Theresa May, kommer till Stockholm i eftermiddag för att diskutera Brexit och säkerhetspolitiskt samarbete med statsminister Stefan Löfven. Besöket är ännu ett tydligt exempel på att vårt land prioriteras – i februari flögs det brittiska prinsparet in till bandyplanen i Vasaparken, som en del i charmoffensiven. 

Bakgrunden är att Sverige länge har varit en brittisk bundsförvant i EU, med gemensam syn på behovet av frihandel och med sund skepsis till vidlyftiga, europeiska integreringsprojekt. Vi har haft nytta av varandra, inte minst när det gäller att förhindra att EU-länder som valt bort euron förlorar inflytande över besluten i Bryssel. 

Därför kommer det att bli kännbart för Sverige när Brexit träder i kraft den 29 mars nästa år och EU:s spelplan tippar till den tysk-franska axelns fördel. 

Men Brexit kommer också att få konsekvenser ekonomiskt, då Storbritannien är ett av de viktigaste länderna för svensk export, enligt Kommerskollegium. Under 2015 utgjorde önationen vår fjärde största exportmarknad för varor och den tredje största för tjänster. 

Brexit är en usel idé

Brexit är och förblir en urusel idé. Men vi måste förbereda oss på att det snart är ett faktum. Inte ens Tories själva visste vad de bad folket att ta ställning till. Det har blivit tydligt i förhandlingarna med kommissionen, där britterna skäller men sedan tvingas backa på punkt efter punkt. 

I förhandlingarnas första fas tvingades regeringen godkänna EU-kommissionens beräkningar för hur mycket pengar Storbritannien måste betala när de lämnar. Och det trots att utrikesminister Boris Johnson hade sagt att EU kunde ”go whistle”, eller dra åt helsike på ren svenska, om de bad britterna att betala. 

Sedan fick May svälja förtreten och lova att EU-medborgare som redan bor i Storbritannien ska fortsätta att ha samma rättigheter som i dag, även efter brexit. Detta ska också gälla dem som flyttar dit efter Brexit, men innan övergångsperioden går ut den 31 december 2020. Därmed har Tories retirerat i två av lämna-sidans viktigaste frågor.

Värna om relationerna

Skilsmässan har inget lyckligt slut. Men det bästa vore att få den överstökad med ett resultat som båda sidor kan leva med. När Brexitförhandlingarna inleddes lät Bryssel hälsa att britterna måste straffas, så att andra länder inte får för sig att begära utträde. Franske presidenten Hollande sa att ”det måste finnas ett hot, det måste finnas en risk, det måste finnas ett pris”. En sådan inställning bör Sverige motarbeta.

Sverige och Storbritannien delar viktiga värderingar om frihandel och mänskliga rättigheter, och vårt samarbete på försvarsområdet går tillbaka till 50-talet. Stefan Löfven bör använda Theresa Mays besök till att ytterligare fördjupa samarbetet. 

 

Läs också: Säg NEJ, Löfven - våga vägra tillväxt för EU 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!