Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sverige behöver stupstocken, Löfven

Foto: Patrik C Österberg / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /

Tills nyligen godkände Försäkringskassan läkarintyg som inte höll måttet. Det erkände myndighetens chef för sjukförsäkringar, Lars-Åke Brattlund, motvilligt i en intervju (SR 7/12). 

Sjukpenning har alltså gått till människor som inte nödvändigtvis är sjuka. Skattemedel har spenderats i onödan. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Men nu har myndigheten skärpt sina rutiner, det visar en granskning gjord av Sveriges Radio. Enligt Brattlund beror det framför allt på att myndigheten har fått ökade anslag från regeringen, därmed har kvaliteten på utredningarna kunnat förbättras.

Numera ställs högre krav för att någon ska ha rätt till sjukpenning. Och läkare intygar att det har blivit betydligt vanligare att tjänstemän kräver mer utförliga sjukintyg. De ombeds även att ge kompletterande information. Siffror som SR har tagit fram visar att det är betydligt fler som får sjukpenningen indragen jämfört med förra året.

Trots att svenskarnas hälsa faktiskt har förbättras över tid har sjuktalen ökat dramatiskt de senaste åren. De höga sjuktalen kan inte enbart förklaras med ökad stress i arbetslivet bland hårt pressade grupper. Sjukfrånvaron har stigit med knappt 80 procent sedan 2010. Kostnaderna för sjukpenningen ökade med 16 miljarder mellan 2010 till 2015. 


Men nu tycks det som att det så sakteliga börjar gå i rätt riktning. Enligt siffror från Försäkringskassan har sjukpenningtalet slutat att öka. Den senaste prognosen från myndigheten visar att det kommer att ske en vändning vid årsskiftet och att sjuktalen kommer att börja gå nedåt.

Det betyder inte att regeringen kan luta sig tillbaka än.  Det krävs fler reformer för att minska utgifterna.

I februari tog regeringen bort den kontroversiella stupstocken, det vill säga den bortre parentesen i sjukförsäkringen. Den behöver återinföras. Enligt ESO (Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi) har en parentes en dämpande effekt på sjukskrivningarna. Och det är just långtidssjukskrivningarna som kostar mest.

Det måste även bli möjligt att stänga av oseriösa läkare som skriver ut sjukintyg på löpande band. De gör både sina patienter och samhället en otjänst om de sjukskriver människor som är friska.

När sjukskrivningen har nått 90-dagarsgränsen bör det göras en fördjupad medicinsk prövning av läkare kopplade till Försäkringskassan. Reformen skulle vara en garant för att det inte förekommer vare sig utpressning eller påverkan för att förlänga sjukskrivningen.

Arbetsgivarna ska inte heller tillåtas komma undan hur lätt som helst. De måste ta ett större ansvar för att rehabilitera sina medarbetare och se till att de kommer tillbaka till jobbet snabbare. Det gäller inte minst i offentlig sektor, där sjuktalen är höga och grupper som socialsekreterare och lärare är hårt pressade.

Regeringen Löfven har mycket att göra innan sjuktalen är nere på en tillfredställande nivå. 


Läs också:

En regering utan sjukdomsinsikt


Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.