Foto: Patrik C Österberg / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /
 Foto: Patrik C Österberg / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /

Sverige behöver stupstocken, Löfven

Publicerad

Tills nyligen godkände Försäkringskassan läkarintyg som inte höll måttet. Det erkände myndighetens chef för sjukförsäkringar, Lars-Åke Brattlund, motvilligt i en intervju (SR 7/12).

Sjukpenning har alltså gått till människor som inte nödvändigtvis är sjuka. Skattemedel har spenderats i onödan.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Men nu har myndigheten skärpt sina rutiner, det visar en granskning gjord av Sveriges Radio. Enligt Brattlund beror det framför allt på att myndigheten har fått ökade anslag från regeringen, därmed har kvaliteten på utredningarna kunnat förbättras.

Numera ställs högre krav för att någon ska ha rätt till sjukpenning. Och läkare intygar att det har blivit betydligt vanligare att tjänstemän kräver mer utförliga sjukintyg. De ombeds även att ge kompletterande information. Siffror som SR har tagit fram visar att det är betydligt fler som får sjukpenningen indragen jämfört med förra året.

Trots att svenskarnas hälsa faktiskt har förbättras över tid har sjuktalen ökat dramatiskt de senaste åren. De höga sjuktalen kan inte enbart förklaras med ökad stress i arbetslivet bland hårt pressade grupper. Sjukfrånvaron har stigit med knappt 80 procent sedan 2010. Kostnaderna för sjukpenningen ökade med 16 miljarder mellan 2010 till 2015.


Men nu tycks det som att det så sakteliga börjar gå i rätt riktning. Enligt siffror från Försäkringskassan har sjukpenningtalet slutat att öka. Den senaste prognosen från myndigheten visar att det kommer att ske en vändning vid årsskiftet och att sjuktalen kommer att börja gå nedåt.

Det betyder inte att regeringen kan luta sig tillbaka än. Det krävs fler reformer för att minska utgifterna.

I februari tog regeringen bort den kontroversiella stupstocken, det vill säga den bortre parentesen i sjukförsäkringen. Den behöver återinföras. Enligt ESO (Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi) har en parentes en dämpande effekt på sjukskrivningarna. Och det är just långtidssjukskrivningarna som kostar mest.

Det måste även bli möjligt att stänga av oseriösa läkare som skriver ut sjukintyg på löpande band. De gör både sina patienter och samhället en otjänst om de sjukskriver människor som är friska.

När sjukskrivningen har nått 90-dagarsgränsen bör det göras en fördjupad medicinsk prövning av läkare kopplade till Försäkringskassan. Reformen skulle vara en garant för att det inte förekommer vare sig utpressning eller påverkan för att förlänga sjukskrivningen.

Arbetsgivarna ska inte heller tillåtas komma undan hur lätt som helst. De måste ta ett större ansvar för att rehabilitera sina medarbetare och se till att de kommer tillbaka till jobbet snabbare. Det gäller inte minst i offentlig sektor, där sjuktalen är höga och grupper som socialsekreterare och lärare är hårt pressade.

Regeringen Löfven har mycket att göra innan sjuktalen är nere på en tillfredställande nivå.

 

Läs också:

En regering utan sjukdomsinsikt

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag