Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sverige behöver en militärkupp

LÄGGER KORTEN PÅ BORDET. Natos generalsekreterare, Anders Fogh Rasmussen, konstaterar att Sverige inte kan förlita sig på att Nato skulle rycka ut till Sveriges försvar, "antingen är man medlem eller så är man det inte". Foto: JENS L'ESTRADEFoto: Jens L'Estrade

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

På scenen under Folk och Försvars konferens i Sälen begår Estlands utrikesminister Urmas Paet ett uppfriskande etikettsbrott. Han påpekar att "Sverige är en de facto-medlem i Nato".

Och precis så förhåller det sig. Det finns få politiska frågor där skillnaden mellan politisk retorik och verklighet är så stor som när det gäller vårt förhållande till Nato.

Vi är inte medlemmar på papperet, saknar de så kallade artikel 5-garantierna, men är i Natosammanhang betydligt aktivare än många riktiga medlemmar. Det gäller såväl svenskt militärt deltagande i Natoledda operationer som i det säkerhetspolitiska och vardagsbyråkratiska jobbet vid Natohögkvarteret i Bryssel.

Om detta talar sällan svenska politiker klarspråk, förutom en eller annan folkpartist. I morgondagens partiledardebatt har Jan Björklund chansen att citera Estlands utrikesminister. Ta den, Björklund.

 

Moderaterna är i teorin för ett svenskt Natomedlemskap, men eftersom en stor majoritet på väljarmarknaden är motståndare eller skeptiska väljer partiet att ligga lågt. Fredrik Reinfeldt är ständigt beredd att marknadsanpassa politiken efter väljarnas efterfrågan. Att partiet hämtar sin nya kommunikationschef från Sveriges största dejtingsajt är i det perspektivet fullständigt logiskt.

Röstmaximerande moderater är helt enkelt livrädda för att Socialdemokraterna i valrörelsen 2014 ska kunna skrämma väljarna med Natospöket. Så detta deprimerande Natohyckleri lär bara fortsätta. Om nu inte ÖB Sverker Göranson och andra ledande militärer börjar tala klarspråk om vårt fullständiga Natoberoende. Sverige behöver helt enkelt en "demokratisk militärkupp". Och har man som ÖB sagt A - att den svenska försvarsförmågan inskränker sig till en vecka - bör man också kunna säga B: att hela den svenska försvarsplaneringen utgår ifrån att vi i en händelse av en konflikt ska få stöd av Nato.

Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen var också på plats i Sälen. Han konstaterade krasst att Sverige inte kan förlita sig på att Nato rycker ut enligt artikel 5-förbindelsen: "Antingen är man medlem eller så är man det inte".

 

Men Fogh Rassmusen påpekade att eftersom "Sverige är en mycket aktiv partner", stärker det också våra säkerhetspolitiska aktier.

Av barn, estniska utrikesministrar och Natos generalsekreterare får man höra sanningar. Men inte av Fredrik Reinfeldt.

Nog för att det finns och har funnits en genuin vilja att hjälpa förtryckta kvinnor i Afghanistan eller diktaturens offer i Libyen. Men det förändrar inte det faktum att ett svenskt deltagande i Natoledda insatser utomlands också handlar om att samla pluspoäng hos försvarsalliansen.

Där har du ytterligare en sanning att berätta för svenska folket, Reinfeldt.