LÄGGER KORTEN PÅ BORDET. Natos generalsekreterare, Anders Fogh Rasmussen, konstaterar att Sverige inte kan förlita sig på att Nato skulle rycka ut till Sveriges försvar, "antingen är man medlem eller så är man det inte". Foto: JENS L'ESTRADE Foto: Jens L'Estrade
LÄGGER KORTEN PÅ BORDET. Natos generalsekreterare, Anders Fogh Rasmussen, konstaterar att Sverige inte kan förlita sig på att Nato skulle rycka ut till Sveriges försvar, "antingen är man medlem eller så är man det inte". Foto: JENS L'ESTRADE Foto: Jens L'Estrade

Sverige behöver en militärkupp

Publicerad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

På scenen under Folk och Försvars konferens i Sälen begår Estlands utrikesminister Urmas Paet ett uppfriskande etikettsbrott. Han påpekar att "Sverige är en de facto-medlem i Nato".

Och precis så förhåller det sig. Det finns få politiska frågor där skillnaden mellan politisk retorik och verklighet är så stor som när det gäller vårt förhållande till Nato.

Vi är inte medlemmar på papperet, saknar de så kallade artikel 5-garantierna, men är i Natosammanhang betydligt aktivare än många riktiga medlemmar. Det gäller såväl svenskt militärt deltagande i Natoledda operationer som i det säkerhetspolitiska och vardagsbyråkratiska jobbet vid Natohögkvarteret i Bryssel.

Om detta talar sällan svenska politiker klarspråk, förutom en eller annan folkpartist. I morgondagens partiledardebatt har Jan Björklund chansen att citera Estlands utrikesminister. Ta den, Björklund.

 

Moderaterna är i teorin för ett svenskt Natomedlemskap, men eftersom en stor majoritet på väljarmarknaden är motståndare eller skeptiska väljer partiet att ligga lågt. Fredrik Reinfeldt är ständigt beredd att marknadsanpassa politiken efter väljarnas efterfrågan. Att partiet hämtar sin nya kommunikationschef från Sveriges största dejtingsajt är i det perspektivet fullständigt logiskt.

Röstmaximerande moderater är helt enkelt livrädda för att Socialdemokraterna i valrörelsen 2014 ska kunna skrämma väljarna med Natospöket. Så detta deprimerande Natohyckleri lär bara fortsätta. Om nu inte ÖB Sverker Göranson och andra ledande militärer börjar tala klarspråk om vårt fullständiga Natoberoende. Sverige behöver helt enkelt en "demokratisk militärkupp". Och har man som ÖB sagt A - att den svenska försvarsförmågan inskränker sig till en vecka - bör man också kunna säga B: att hela den svenska försvarsplaneringen utgår ifrån att vi i en händelse av en konflikt ska få stöd av Nato.

Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen var också på plats i Sälen. Han konstaterade krasst att Sverige inte kan förlita sig på att Nato rycker ut enligt artikel 5-förbindelsen: "Antingen är man medlem eller så är man det inte".

 

Men Fogh Rassmusen påpekade att eftersom "Sverige är en mycket aktiv partner", stärker det också våra säkerhetspolitiska aktier.

Av barn, estniska utrikesministrar och Natos generalsekreterare får man höra sanningar. Men inte av Fredrik Reinfeldt.

Nog för att det finns och har funnits en genuin vilja att hjälpa förtryckta kvinnor i Afghanistan eller diktaturens offer i Libyen. Men det förändrar inte det faktum att ett svenskt deltagande i Natoledda insatser utomlands också handlar om att samla pluspoäng hos försvarsalliansen.

Där har du ytterligare en sanning att berätta för svenska folket, Reinfeldt.

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag