Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sverige behöver en Lex Ganna

I SISTA SEKUNDEN. Ganna Chyzhevska, 91, var på väg till Arlanda när Europadomstolen stoppade utvisningen av den dementa och sjuka 91-åringen. Här kramas hon om av dottern Svetlana och barnbarnet Anna Otto med sonen Elvin.
Foto: Cornelia Nordström

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Hur nöjd är Jimmie Åkesson? Ett av Sverige-demokraternas stora slagnummer är krav på drastisk strypning av anhöriginvandringen. Ett av SD:s många bidrag till mytbildningen är att när man väl är på plats i Sverige, så är det bara att plocka in hela släkten.

 Utvisningsbeslutet av Ganna Chyzhevska, 91 år i december, visar hur iskall och SD-tillvänd  verkligheten i själva verket kan vara.

 Men precis som på bio, när telefonen ringer från högsta domstolen och stoppar någon avrättning, ingrep Europadomstolen i sista stund och stoppade utvisningen.

 Beskedet kom när Ganna satt  i bilen på väg ut till Arlanda.

 Men det svenska utvisnings-beslutet kvarstår.

 Ganna Chyzhevskas öde har upprört väldigt många svenskar. Hur är det möjligt att ett civiliserat land som Sverige uppträder på detta sätt? Vart tog vår empati egentligen vägen?

 Att vara hjärtsjuk, dement och se och höra dåligt är inte ovanligt för en 91-åring, men att tvinga henne återvända till Ukraina och till ett  liv utan nära anhöriga är obegripligt. Utvisningsbeslutet saknar också, som det brukar heta, stöd  i det allmänna rättsmedvetandet.

 Inte heller behöver vi vara medicinska experter för att inse vilka risker en 91-årig dement människa löper vid ett sådant dramatiskt miljöombyte.


Migrationsminister Tobias Billström (M) kan  inte uttala sig om enskilda fall. Utvisnings- ärendena är sedan länge placerade på minst en armlängds avstånd från regeringen. Men det är en välkommen ordning, ämnad att stärka rätts- säkerheten i migrationsärendena.

 Migrationsdomstolen nekade Chyzhevska uppehållstillstånd i mars och Migrationsöverdomstolen gav henne sedan inte ens prövnings- tillstånd. Av domstolens praxis framgår att "hälsotillståndet ska vara synnerligen allvarligt".

 Och Migrationsverket fann alltså inga skäl för att stoppa utvisningen med en så kallad inhibition, men blev alltså, tack och lov, tillrättavisad av Europadomstolen.

 Eftersom Ganna Chyzhevska, inte anses uppfylla kriterierna för "synnerligen ömmande omständigheter" är frågan oundviklig:

Hur sjuk och gammal måste man vara för att få rätten att stanna hos anhöriga i Sverige?

 Krävs det en vårdplats på ett hospice? Ett läkarintyg på att den utländske medborgaren väntas avlida inom tre månader?

 Det kan framstå som så.


Men Sverige är inte något inhumant land utan  en rättsstat som ibland går vilse i sin egen fyr- kantighet. Det har Ganna Chyzhevska fått lida för och fler kommer att drabbas, om inte politikerna tar sitt ansvar.

 Migrationsöverdomstolen har utvecklat en så sträng praxis att det borde vara ställt utom all tvivel att här krävs en lagändring. Själva ömmandet har försvunnit från de synnerligen ömmande omständigheterna.

 Den humanitära nödutgången i domstolarna har helt enkelt blivit alldeles för trång. Sverige behöver en Lex Ganna. Men först måste hon förstås få sitt uppehållstillstånd.