Sverige är inte Bullerbü, breda koalitioner är dyra

DRESDEN. I lördags demonstrerade minst 35 000 människor från hela Tyskland i Sachsens huvudstad. Budskapet var att välfärdsstat inte ska ställas mot migration.
Foto: FILIP SINGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
ÖPPNA HJÄRTAT. Ut med rädslan, stod det på plakat i Dresden. EU-flaggan är med eftersom nationalistiska AfD ogillar EU.
Foto: FILIP SINGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

1 september går de tyska förbundsländerna Brandenburg och Sachsen till val. Risken är stor för dyra koalitioner, som Januarigänget i Sverige

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Alternativ für Deutschland, AfD, bildades 2013 och har hunnit splittras ett par gånger. Ändå är det fara värt att detta nationalistiska parti - som menar att islam inte hör hemma i Tyskland men att Ryssland bör behandlas bättre - blir störst i de två delstatsvalen i östra Tyskland på söndag.

AfD:s hårda invandringskritik väcker anklang, framför allt i gamla östra Tyskland. Ex-kommunisterna Linkes första dam, Sahra Wagenknecht, ville slå in på samma väg, men röstades ned av partiet.

I stället ger företrädare för AfD rena vänsterlöften i öst; pensioner och löner ska höjas till västnivå.  

Studentkåren i Leipzig manar till strejk om socialkonservativa CDU försöker regera Sachsen med stöd av AfD. 

Hollywoodkändisar ingrep efter The Grand Budapest hotel

Om tyskarna vänder blicken mot Sverige kan de se att strategin med absolut avståndstagande inte minskat röstandelen för Sverigedemokraterna. Tvärtom. Men det räcker med att titta på vad som hände i borgmästarvalet i Görlitz, i själva Sachsen.

I första valomgången i maj i år fick AfD:s kandidat flest röster - 36,4 procent.  Vid andra rundan fanns bara AfD och CDU att rösta på. Det gamla storpartiet vann. Men AfD:s kandidat gick fram till nära 45 procent.

Det berodde till inte ringa grad på att Hollywoodkändisar skrev ett upprop mot AfD. De lade sig i med motivering att de älskar Görlitz, bland annat spelades ”The Grand Budapest Hotel” in där. När uppfostrande utomstående predikar i återupplivas den rebelliske tonåringen inom många.

AfD och CDU sida vid sida i Sachsen

I opinionsmätningarna i Sachsen har CDU och AfD legat sida vid sida runt 27 procent, sista dagarna har CDU ryckt ifrån. Socialdemokraterna SPD klarar inte tvåsiffrigt. Däremellan finns de gröna och de ex-kommunisterna Linke.

Det lär ta tid att bilda ny regering. Från Sverige kan man lära att det blir dyr - och osammanhängande - politik när fyra partier ska samsas i ett avtal. 

I Brandenburg, förbundslandet som omger Berlin, borde det gå lättare att skrapa ihop en koalition. Även om SPD ser ut att rasa och AfD bli störst så finns enklare majoriteter i sikte. Till exempel en röd-grön-röd.

I Bremen bröts västtabut mot ex-kommunster i styret

En sådan regering bildades i östtyska Thüringen 2014, dessutom under ledning av Linke, vilket fick socialdemokrater runtom i Tyskland att lämna partiet. Men efter lantdagsvalet i Bremen i maj i år bröts västtabut mot att ha ex-kommunister i regeringen, där styr nu röd-grön-rött. 

I flera tyska förbundsländer, liksom i svenska kommuner och regioner, har politikerna brutit det gamla budordet Du skall icke styra med kommunisterna/Vänsterpartiet. 

I en handfull svenska kommuner har de lokala Moderaterna, och andra borgerliga partier, på motsvarande sätt inlett samarbeten med Sverigedemokraterna. 

I ett Europa där de gamla maktpartierna imploderar och parlamenten fragmentiseras blir det allt svårare att upprätthålla isoleringslinjen - allra helst på lokal och regionalnivå. Så ser verkligheten ut, hur mycket man än kan beklaga utvecklingen.