Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sverige är farligt naivt inför Kinas makt

Kinas president Xi Jinping svävar ovanför de övande soldaterna i Folkets befrielsearmé. Budskapet? "Sträva efter att bygga en Folkets befrielsearmé som lyder partiet och vinner kriget".
Foto: NG HAN GUAN / AP
Telekomjätten Huawei är ett av de företag som står den kinesiska staten allra närmast. Huawei har levererat utrustning till alla svenska teleoperatörer – trots upprepade varningar för att den kinesiska underrättelsetjänsten därmed kan få bakdörrar in i systemen. 
Foto: LARRY W. SMITH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Svenska myndigheter måste inse att Kina inte skiljer på privata företag och Folkets befrielsearmé. Naiviteten kan stå oss dyrt.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

SÄLEN. "All civil teknikutveckling ska kunna nyttjas av Folkets befrielsearmé vid behov, det skrevs in i det kinesiska kommunistpartiets stadgar 2017. Är det verkligen något som vi vill bidra till?" Det blev tyst i salen när Jerker Hellström, forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), lät sin fråga hänga i luften i några sekunder. En och annan myndighetschef och politiker lär ha skruvat på sig i de trånga bänkarna i Högfjällshotellets auditorium. 

Kina satsar på civil-militär fusion

När Folk och försvars rikskonferens öppnade under söndagen var blicken sedvanligt riktad österut, men denna gång låg fokus bortom Uralbergen: på Kina. Landet, som är världens största ekonomi räknat i köpkraftsjusterad bnp, är beviset på att ekonomisk och demokratisk utveckling inte alltid följer av varandra. 

Kinas utrikespolitiska ambitioner kan utläsas ur kommunistpartiets slagord: Från Deng Xiaopings ”Bida sin tid och dölja sin styrka”, via Hu Jintaos ”Fredligt uppstigande” till den nuvarande president Xi Jinpings löfte om ”Den stora nationella återkomsten”. Kina ska bli en ledande global stormakt – och de senaste hundra årens förnedrande svaghet ska bli en historisk parentes.

För att lyckas måste Kina kombinera ekonomisk och militär styrka. Det är bakgrunden till Xi Jinpings stora satsning på "militär-civil fusion". 

Kina är på väg att länka samman statlig forskning, myndigheter, försvarsindustri, universiteten, den privata sektorn och armén förklarade Jerker Hellström. Man gör inte skillnad på privat och statligt, eller utländska företag och inhemska. För att få göra affärer i Kina måste västerländska företag dela med sig av sina patent. Det betyder att den kinesiska militären får tillgång till dem.

Vi måste ha en genomgripande strategi

"Det behövs en ny svensk Kinastrategi, som också är en del av en gemensam europeisk strategi. För inget enskilt land kommer att kunna mäta sig med Kinas ekonomiska, politiska och militära makt", sa Ulf Kristersson (M) i sitt anförande. 

Det är lätt att hålla med om. Det behövs en strategi för att bemöta Kinas inflytande – i alla delar av samhället. Vi måste värna ägandet av samhällskritisk infrastruktur, se till att våra universitet inte skänker bort värdefull kunskap och att uppköp av svenska IT-företag inte ger den kinesiska försvarsmakten tillgång till teknologi som är central för vår säkerhet.

Men besluten som behöver tas kan bli tuffa. 60 000 svenskar arbetar i företag som kineser antingen äger eller har investerat i. Att ha tiotusentals jobbtillfällen i sin hand ger politiskt inflytande. 

Australien, Frankrike och USA har förbjudit telekomoperatörer att använda utrustning från kinesiska Huawei. Snart kommer en svensk regering behöva ta ställning till vem som får bygga våra 5G-nät. 

Frågan är: Hur mycket är vårt nationella självbestämmande värt? 


Läs också: Cyberspionage är snart mer lönsamt än knark 

Fotnot: I tv-spelaren ovan visas det senaste avsnittet av ledarsidans åsiktsprogram Ledarsnack. Denna gång gästas programmet av generalmajor Karlis Neretnieks, som berättar om tillståndet i det svenska försvaret.