Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenskarna röstade på Danmark – inte Ungern

Det går att tolka valresultatet som att en stor majoritet av väljarna vill att Sverige ska bli lite mer som det S-stryda Danmark.
Foto: Colourbox
Moderatledaren Ulf Kristersson ser ut att gå mot en valseger.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
SD-ledaren Jimmie Åkesson är valets stora vinnare.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Svenska folket har inte röstat för en extrem högersväng. Snarare ska valresultatet tolkas som att många väljare vill att Sverige ska bli lite mer som Danmark och resten av Norden.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

I väntan på att valresultatet fastställs kan man ändå slå fast några saker med säkerhet. Sverigedemokraterna är valets stora segrare. Men även Socialdemokraterna gjorde ett starkt val.

Om man utgår från den klassiska ekonomiska höger-vänsterskalan blåser det inte någon högervind överhuvudtaget. Det finns ingen efterfrågan på avregleringar, privatiseringar eller att slimma välfärdsstaten. A-kassan vann över arbetslinjen, om man så vill.

Visserligen blåser det ingen stark vänstervind heller. Vänsterpartiet gjorde ett uselt val, och Miljöpartiet är inte större än fem procent.

Däremot kan man tala om en stark högervåg i valet längs den nyare GAL-TAN-skalan. De partier som förordar en mer generös migrationspolitik och att leva efter gröna värderingar – C, V och MP – lockar inte ens var femte väljare. Hela föreställningen om en ung Generation Greta visade sig vara en myt.

I stället är valet ett rop efter lite basal ordning och reda i samhället. Runt 70 procent av väljarna har röstat på partier – S, SD och M – som har utlovat krafttag mot gängbrottsligheten och en stram migrationspolitik.

Många kommer att tolka valresultatet som att Sverige har förflyttat sig långt ut på den yttersta högerkanten. Det kommer att varnas för konservatism, nationalism, fascism och blåbrun högerpolitik i största allmänhet. Sverige har blivit ”ett av världens mest reaktionära länder”, slog Aftonbladets kulturchef Karin Pettersson fast i sin valanalys

Och visst kommer det att bli en radikal omläggning av både migrations- och kriminalpolitiken om högersidan vinner. Men från vad? Till vad? 

Sverige har under decennier tagit emot fler asylsökande än något annat västland per capita – 407 000 uppehållstillstånd har utfärdats bara under åren 2012-21. Samhället har inte haft förmågan att absorbera ett så stort inflöde av hjälpsökande människor. Samtidigt har Sverige flest dödsskjutningar i hela Europa sett till befolkningsmängd och det enda landet med en utveckling som skenar åt fel håll.

Det är utgångsläget som är extremt. Många väljare har dragit slutsatsen att den svenska exceptionalismen – eller experimentet om man så vill – har slagit allvarligt fel. Man vill inte längre att Sverige ska vara ett världssamvete utan prioritera att få ordning på det egna landet.

Valresultatet skulle kunna ses som att en stor majoritet av svenskarna vill att Sverige ska bli lite mer som övriga Norden. Det är inte högerextremt att vilja ha ett flyktingmottagande på danska, norska eller finska nivåer. Det är heller inte reaktionärt att vilja förse svensk polis med danska befogenheter i kampen mot det mycket grövre gängvåldet i Sverige.

De omkring 70 procent av väljarna som röstade för hårdare tag och minskad invandring i valet 2022 vill inte att Sverige ska bli ett nytt Ungern, utan lite mer som Danmark under S-styre. 

Väljarnas önskan är inte mer extrem än så.