Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenska skattepengar ska inte gå till judehat

Flera höga företrädare för hjälporganisationen Islamic Relief Worldwide har spridit antisemitiska budskap. Carin Jämtin är generaldirektör för biståndsorganet Sida som gett över 760 miljoner kronor till organisationen det senaste decenniet.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Sedan 2013 är Islamic Relief Worldwide en av Sidas ”strategiska humanitära partnerorganisationer”.
Foto: VILHELM STOKSTAD / TT NYHETSBYRÅN

En av Sidas partnerorganisationer skakas av antisemitiska skandaler. Sverige måste markera mot judehatet inom Islamic Relief Worldwide. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Den muslimska hjälporganisation Islamic Relief Worldwide, med högkvarter i Storbritannien, är i gungning efter att flera höga företrädare spridit judehat på nätet.

I juli tvingades Heshmat Khalifa att lämna organisationens förtroenderåd efter att det framkommit att han postat flera antisemitiska meddelanden i sociala medier. Bland annat hade han beskrivit Egyptens president som en ”judarnas hallickson”.

Hans ersättare, Almoutaz Tayara, blev dock inte långvarig. Även han visade sig nämligen ha spridit antisemitiska budskap. Tayara hade dessutom beskrivit ledare för palestinska Hamas – som är terrorstämplat i Storbritannien – som ”stora män” som har besvarat ”den gudomliga uppmaningen från Muslimska Brödraskapet”.

Efter det avslöjandet fick hela organisationens förtroenderåd avgå – däribland den svenska ordföranden Lamia Elamri, som tidigare representerat Socialdemokraterna i Stockholms stadsfullmäktige och som till vardags är verksamhetsledare för studieförbundet Ibn Rushd.

Islamic Relief Worldwide har tagit avstånd från uttalandena och har utlovat mer noggranna rekryteringsprocesser. Extremistforskaren Lorenzo Vidino vid George Washington University menar dock att de antisemitiska kommentarerna är ett tecken på ett större problem inom ledningen för IRW. 

”Sådant uppförande borde vara ett varningstecken för alla nationella regeringar och civila organisationer som samarbetar med och finansierar Islamic Relief”, säger han till Jerusalem Post.

Sida har tidigare inte tvekat att dra in stöd till skandaldrabbade hjälporganisationer.

Den svenska biståndsmyndigheten Sida har gett pengar till Islamic Relief Worldwide sedan 2005. Åtta år senare utsågs organisationen till en av Sidas ”strategiska humanitära partnerorganisationer”. Sedan dess har utbetalningarna skjutit i höjden. År 2010 tilldelades organisationen 19,2 miljoner kronor av svenska skattebetalarnas pengar. I år får man över 121 miljoner kronor. Totalt har IRW mottagit 761 miljoner kronor från Sida de senaste tio åren.

Forskarna Aje Carlbom, Magnus Ranstorp och Peder Hyllengren har övertygande visat att både Islamic Relief Worldwide och Islamic Relief Sverige bör betraktas som en del av det Muslimska Brödraskapet. Så sent som i mitten av augusti meddelade Sida dock att man inte såg någon anledning att avbryta samarbetet med organisationerna.

Sida har tidigare inte tvekat att dra in stöd till skandaldrabbade hjälporganisationer. När det för två år sedan avslöjades att brittiska Oxfam sett mellan fingrarna på sexköp från höga chefer, exempelvis, stoppade Sida utbetalningarna till organisationen.

I skrivande stund har dock varken Sidas generaldirektör Carin Jämtin eller biståndsminister Peter Eriksson, MP, bemödat sig med att kommentera antisemitismen inom Islamic Relief Worldwide.

Den tystnaden är väl bara tillfällig? 

Allt annat vore orimligt.