Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sveket mot kurderna visar att USA inte går att lita på

Turkiska stridsvagnar var på väg mot den syriska gränsen under tisdagkvällen. På onsdag förmiddag kom rapporter om att Turkiet gått in i Syrien.Foto: LEFTERIS PITARAKIS / AP TT NYHETSBYRÅN
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan ser de kurdiska styrkorna som kontrollerar nordöstra Syrien som ett hot.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
USA:s president Donald Trump beslöt i söndags att de amerikanska trupper som har tränat och bistått SDF, Syrian Democratic Forces, i nordöstra Syrien skulle dras tillbaka. Detta eftersom Turkiet planerade att slå till mot SDF för att skapa en ”säker zon” längs den turkiska gränsen.Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

Turkiska trupper har korsat gränsen till Syrien. Det kan bli en mardröm för både kurderna och Europa – med massakrer, fritagna IS-krigare och nya flyktingströmmar.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det var i söndags som USA:s president Donald Trump beslöt att de amerikanska trupper som har tränat och bistått SDF, Syrian Democratic Forces, i nordöstra Syrien skulle dras tillbaka. Detta eftersom Turkiet planerade att slå till mot SDF för att skapa en ”säker zon” längs den turkiska gränsen. Kurderna som leder SDF och som nu kontrollerar en tredjedel av Syrien har kopplingar till PKK.

Därmed blev det tydligt att löften från USA inte längre går att lita på. 

Turkiets motiv är dubbla, enligt regeringskällor till Foreign Policy: Dels vill man skapa en turkiskkontrollerad landremsa i Syrien dit man kan skicka syriska flyktingar, dels vill man stoppa alla möjligheter till en kurdisk stat på tröskeln till Turkiet. 

Turkiet attackerar kurder i Syrien

Det som just nu rullas ut – ett hastigt och illa planerat tillbakadragande av amerikanska trupper följt av en turkisk invasion – kan sluta riktigt illa. Mellanöstern är en krutdurk och de flesta regionala stormakter har egna intressen i Syrienkriget. Turkiet tar dessutom hjälp av Fria syriska armén (FSA), som delvis består av islamistiska gerillagrupper. 

Ett mardrömsscenario vore fler krigsbrott mot civilbefolkningen, förnyade flyktingsströmmar och ett återuppståndet IS. Det är tyvärr inte orealistiskt. 

Det är kurderna som har bekämpat IS, och det är i SDF-kontrollerat område som IS-medlemmar hålls i läger. När deras allierade sviker lär kurdernas prioritet vara att skydda sina städer och familjer, inte fånglägren. 

Trumpadministrationens mål var att soldaterna skulle stanna tills IS är ”bestående besegrat”. Men Trump kan ha tagit ut segern i förskott. Om kurderna lämnar lägren kan tusentals IS-krigare plötsligt vara på fri fot, förbittrade och villiga att gå till attack.

IS-terrorister kan slå tillbaka

Det finns en liten chans att Donald Trumps hastiga reträtt har tagit även Turkiet på sängen. När USA:s president nu deklarerar att ”de tillfångatagna IS-krigarna är Turkiets ansvar” kanske det kan kyla ned president Erdogans stridslust. 

”För Turkiet vore det ett våldsamt, kostsamt och politiskt riskfyllt företag att ensamt försöka ta kontroll över hela nordöstra Syrien – varför Erdogans skall kan vara värre än hans bett”, skriver Syrienexperten Aron Lund i en analys. Låt oss hoppas att han har rätt.

För Europa och Sverige är det hög tid att dra slutsatserna av Donald Trumps ryckiga Syrienstrategi: Den enda röda tråden i presidentens politik är att han starkt ogillar att lägga amerikanska skattepengar på att skapa säkerhet utomlands. Därmed är USA en opålitlig partner att luta sig emot.

För Sverige, vars försvarspolitik bygger på samarbeten med USA och Finland ”bortom fredstid” men utan några ömsesidiga försvarsgarantier, bör detta vara en varningsklocka. Det behövs fler ben att stå på – däribland ett medlemskap i Nato.