Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svagt av C att ursäkta maktmissbruket

Strandhäll borde ha röstats bort. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Svagt agerande av C, skriver Expressens ledarredaktion. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: BERTIL ERICSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Genom att rädda Annika Strandhäll bryter Centerpartiet en lång tradition av att stå upp mot socialdemokratiskt maktmissbruk.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Centerpartiet räddade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, S, i riksdagens misstroendeomröstning. Partiets motivering framstår närmast som en ursäkt av statsrådets beteende.

”Kärnfrågan är om regeringen har rätt att förflytta en generaldirektör och vi tycker att regeringen ska ha den möjligheten”, sa C:s partisekreterare Anders W Jonsson.

Men ingen har ifrågasatt att regeringen ska kunna lyfta bort generaldirektörer som inte gör sitt jobb. Upprördheten i fallet med avsättningen av Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler beror på att:

1.  Hon följde regeringens instruktioner att försöka få ned sjukskrivningstalen.

2. Petningen skedde i strid med reglerna. 

3. Orsaken tycks vara politisk och att det skedde i upptakten till en valrörelse. 

Departementet

Sedan dess har skandalen fortsatt att växa.

TV4 har kunnat visa att Strandhäll och hennes medarbetare inte framförde någon större kritik mot Begler innan hon sparkades.  

Socialdepartementet har med illa förtäckta hot försökt att hindra Försäkringskassan från att lämna ut uppgifter till medier.

En rad tidigare topptjänstemän på Försäkringskassan har anklagat Strandhäll för att ljuga för Konstitutionsutskottet i frågan.

Trots den förödande kritiken har Annika Strandhäll - likt en nutida Bosse Ringholm - fortsatt att upprepa att generaldirektören avgick frivilligt, medan Begler själv säger att det inte är sant.

Annie Lööf talar gärna om vikten av värderingar. Men genom att backa upp Strandhäll ger hon signalen att det faktiskt inte är så farligt att försöka politisera byråkratin och glida på sanningen inför Konstitutionsutskottet. Det är inte svårt att föreställa sig Annika Strandhälls tweets om något liknande skulle ha inträffat i Ungern eller Polen.

Annika Strandhäll räddades av Annie Lööf på tisdagen. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Centerpartiets beslut att lägga ned sina röster är inte riskfritt. Därmed bryter man en lång tradition av att stå upp mot socialdemokratiskt maktmissbruk. Men C-ledningen verkar ha gjort kalkylen att det gynnar partiet att ställa sig bakom Socialdemokraterna.

Det var först efter en lång vånda som Annie Lööf bröt upp alliansen och slöt Januariöverenskommelsen med Liberalerna, Miljöpartiet och Socialdemokraterna. Nu verkar dock Centerpartiet trivas ypperligt i sitt nya sällskap. De egna väljarna gillar samarbetet och i söndagens val lyckades partiet nå nya grupper; närmare en femtedel av de som röstade på C definierade sig som ”vänster”, enligt SVT:s vallokalsundersökning.

Det starka resultatet i Europaparlamentsvalet - där C:s toppkandidat Fredrick Federley gick till hårda angrepp mot kristdemokraten Sara Skyttedal - visar att en öppen konflikt med de gamla alliansvännerna faktiskt verkar uppskattas av de nya C-väljarna.

Då väger behovet av att markera mot en farlig politisering av statsförvaltningen lätt.