Ärkebiskopen reagerade efter det kyrkliga metoo-uppropet, men hennes uttalande kunde lika gärna ha kommit från någon HR-chef, skriver Susanna Birgersson.
Ärkebiskopen reagerade efter det kyrkliga metoo-uppropet, men hennes uttalande kunde lika gärna ha kommit från någon HR-chef, skriver Susanna Birgersson.
Susanna Birgersson

Varför låter ärkebiskopen som en personalchef?

Publicerad

Kyrkan får gärna höras mer i samhällsdebatten, men om den inte hittar en egen röst orkar jag inte lyssna.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Växjöbiskopen Fredrik Modéus twittrade: 

”Lek med tanken att Jesus, Maria och Josef tvingades fly till Sverige. Hit hade de inte varit välkomna. Här råder murarnas politik. Vi behöver en mer human migrationspolitik, för barnens skull.” 

Den fyndiga biskopen fick snabbt svar på tal när en ännu fyndigare twittrare påpekade att Josef och Maria klokt nog flydde till det angränsade landet Egypten och bara stannade där tills faran var över, varefter de återvände till sina hemtrakter.

Så var debatten i gång. Igen. Den om Svenska kyrkan och politiken.

Svenska kyrkan är politisk

I ett tal till kyrkomötet i slutet av november förklarade ärkebiskop Antje Jackelén den tydligen nödvändiga kopplingen så här: 

”Kyrkan är en rörelse med uppdraget att tjäna världen. Den värld som Gud så älskade att Gud sände sin ende Son för att rädda den. Det uppdraget gör många av de påstådda motsättningarna mellan kyrka och politik obsoleta. Evangeliet kallar, ja tvingar, oss till ord och gärningar i och för världen.” 

En uppenbar invändning är förstås att den inbäddade bibelversen handlar om enskilda människors frälsning från evig förtappelse, inte om att göra världen till en bättre plats.

Men strategin känns igen. Åsikter, lätt kryddade med lösryckta bibelcitat och religiöst klingande fraser, framställs som teologiskt grundade resonemang med bäring på samhället i stort. Till exempel kan man skriva att ”alla människor är skapade till Guds avbild” för att ge tyngd åt politiska krav som framförs utan konsekvensanalys.

Jag hör till dem som anser att kyrkan faktiskt bör engagera sig i samhällsdebatten. Men jag är förundrad över den ensidighet, ytlighet och förutsägbarhet som präglar inspelen från ledargarnityret. Åsikterna liksom argumenten är på förhand givna: De samtidigt specifika men underligt vaga kraven från förra årets julupprop har nyligen upprepats. Av engagemanget att döma är palestiniernas umbäranden värre än allt annat mänskligt lidande på jorden. Och vad tror ni Linköpings biskop Martin Modéus skrev i Svenska Dagbladet angående det svenska Luciafirandet? Jo, att Lucia inte alls var svensk, att kaffe odlas i Brasilien och saffran minsann kommer från Marocko! Detta är det svenska – en blandning! Tänka sig.

Men var är kyrkans högst uppsatta män och kvinnor när samhällsdebatten handlar om så kallad samvetsfrihet? Var fanns biskoparna när diskussionen om sena aborter återigen flammade upp tidigare i höstas? Frågor om människovärde, om livets början, om livslångt lidande, om tyngden av eget ansvar för sina val – är inte det sådant som intresserar teologer?

Antjé Jackelen

I flera månader har det offentliga samtalet handlat om sexuella övergrepp och trakasserier. Nästan alla har sagt sitt, men från den välbetalda, lilaklädda skaran har det varit märkvärdigt tyst. Att vara ”skapad till Guds avbild” – vad betyder det rent konkret för synen på den egna och på andras kroppar? Det kunde ha varit intressant att höra. Ärkebiskopen reagerade visserligen efter det kyrkliga metoo-uppropet #vardeljus men hennes uttalande kunde lika gärna ha kommit från någon HR-chef, faktiskt precis vilken som helst: Hon var arg. Det var viktigt att de kränktas röster fick höras. Det finns kontaktpersoner inom varje stift. Mer måste göras. Ungefär så.

För min del får kyrkan gärna höras mer i samhällsdebatten men om den inte hittar en egen röst orkar jag inte lyssna.

 

Susanna Birgersson tar härmed en paus som fristående kolumnist på Expressens ledarsida. Hon återkommer till sommaren 2018.

 

Läs också:

Karin Pihl: Hörni präster, känslor är inte något argument

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Susanna Birgersson är fristående kolumnist.

Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag