Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Susanna Birgersson

Så kan du bidra till minskad polarisering

Polariseringen motverkas när vi stänger av datorn och läser en bok i stället för att lajka och våra nya mediekändisars mest rabiata uttalanden, skriver Susanna Birgersson.

Lär dig att tygla ilskan och föraktet. Logga ut från sociala medier en stund och läs en bok. Allt ska inte handla om politik hela tiden.

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Allt är Twitters fel. Och Facebooks. Och det nya medielandskapets. Förr i tiden pratade vi med varandra, tog del av många olika åsikter, de flesta framförda i den sakliga och hövliga ton som blir resultatet när det offentliga samtalet modereras av redaktörer. Numera skriker alla men ingen lyssnar. Isolerade i permanenta filterbubblor tar vi bara till oss den information vars budskap vi redan sympatiserar med. Algoritmerna sliter itu samhället.

Eller? Inte riktigt kanske. 

Polariseringen startade före sociala medier

I en amerikansk forskningsöversikt som SNS publicerade härom veckan (Sociala medier och politiskpolarisering - SNS Analys nr 43), redogörs för den ökande polariseringen i USA. Den kan illustreras så här: 1972 ansåg 5 procent av amerikanska väljare att det vore trist om någon närstående gifte sig med en person från motsatt politiskt läger. 2010 gav 30 procent av de demokratiska väljarna uttryck för den känslan, och 50 procent av de republikanska. 1972 röstade 30 procent av väljarna på olika partier i kongress- och presidentval, 2012 var siffran bara 10 procent. Sannolikheten att hitta konservativa som hyser en del progressiva åsikter, och omvänt, är mindre i dag än för 40 år sedan. I politiken syns detta i minskat samarbete över partigränserna och färre kompromisser. 

Även i Sverige ökar polariseringen. Här tar den sig uttryck i klyftan mellan tillväxtregioner och avfolkningsbygder, mellan globaliseringens vinnare och förlorare, och sedan ett par år tillbaka, i den allt hårdare tonen mellan kritiker och försvarare av de senaste decenniernas invandringspolitik.

Vad ska vi göra? Vi kan inte stoppa vare sig globalisering eller urbanisering. Hur vi förhåller oss till det mångkulturella samhället, integrationskomplexet och en migrerande omvärld kommer att fortsätta vara en stridsfråga under lång tid framöver. Hur motverkar vi den hätska polarisering som hotar att lamslå politiken och suga tilliten ur samhällskroppen?

SNS-studien pekar på tre intressanta saker: Polariseringen började långt innan sociala medier ens existerade. Den är störst bland de grupper som använder sociala medier minst. Och, en relativt liten del av människors mediekonsumtion sker trots allt via sociala medier. 

Våra beteenden är inte ödes- och algoritmbestämda. Här krävs personligt ansvarstagande. 

Även om Twitter och Facebook kan förstärka polariseringstendenserna är våra beteenden inte ödes- och algoritmbestämda. Här krävs personligt ansvarstagande. 

Vi måste återigen lära oss att tygla ilskan och föraktet. Polariseringen motverkas när vi stänger av datorn och läser en bok i stället för att lajka och retweeta våra nya politik- och mediekändisars mest rabiata uttalanden, när vi vägrar köpa färdiglagade åsiktspaket, och åtminstone för oss själva erkänner kvaliteterna hos meningsmotståndare. 

Politiker som förmår skratta åt sig själva och resonera som vuxna kan inge respekt långt utanför de egna leden. Journalister som hellre fokuserar på politikens innehåll än eldar på de partipolitiska motsättningarna, fördjupar det offentliga samtalet i stället för att spä på polariseringen. En kyrka och en skola som lägger tyngdpunkten på evangeliet, och kunskapsförmedlandet; ett kulturliv som utforskar skönheten, det mellanmänskliga och det inommänskliga, bidrar till att skapa zoner i samhället där vi inte främst är politiska varelser, utan människor som kan mötas i andra behov och strävanden än de politiska. 

Allt får inte handla om politik precis hela tiden.


Läs också:

Ensidig granskning gör oss inte klokare på Sverigedemokraterna