Foto: / BIGSTOCK
 Foto: / BIGSTOCK
Susanna Birgersson

Man blir faktiskt lite lyckligare i Danmark

Publicerad

Det är välgörande att bo i ett land där politiker inte nöjer sig med fördömanden utan skickar bombplan för att bekämpa IS.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Nyligen bekräftade något som kallas Social Progress Index det vi redan vet, att Danmark är världens bästa land. Släng in alla de viktigaste faktorerna: att kunna dricka rent vatten och andas frisk luft, leva länge och friskt, ha tillgång till avgiftsfri utbildning, att känna sig trygg för att brottsligheten är låg och vägarna säkra, vara uppkopplad och på det hela taget fri att leva sitt liv som man själv vill, att få tro på vad man vill och säga vad som faller en in, vem man än är.

Skaka, häll upp drinkarna och det visar sig att den danska smakar bäst.

Men inte nog med det. Danmark är världens minst korruptionsanfrätta land enligt organisationen Transparency International, och därtill vinner danskarna för det mesta den globala lyckotävlingen.

Danmark gör mig lyckligare

Ibland blir man tokig på dem. Varför måste samtliga Köpenhamnsbussar ständigt vara tapetserade med bilder på nakna kvinnokroppsdelar och frågan om det inte snart är dags att skaffa ”nye bryster”. Nej, det är det inte. Ibland kunde man önska sig något färre debattartiklar skrivna av kvinnor som förklarar hur oerhört jobbigt det är att deras livsval (att ha barn på dagis från sex månaders ålder/inte ha barn på dagis/inte ha några barn alls) inte röner respekt precis överallt. Liksom man kunde önska sig lite färre Public service-program om sex och nakna kroppar. 

De politiska ansträngningarna att definiera ”danskhet” löser inga verkliga samhällsproblem. Hur är det förresten möjligt att vindkraftverkslandet fortfarande kör sina tåg på stinkande diesel? Eller servicen! Hukande i skam backar man ut ur affären efter att ha besvärat personalen med sina dumma frågor och sina dumma dumma pengar. 

Ändå måste jag erkänna att jag blir lite lyckligare här. Lite bättre mår man av att primärvården fungerar, av att ingen i hela vårdkedjan ifrågasätter att den där lilla, inte ens särskilt allvarliga förlossningsskadan givetvis ska åtgärdas av den offentligfinansierade kirurgin. Lite lyckligare blir man av att all kommunikation med myndigheter sker via mejl. Helgerna får guldkant av Weekendavisen med dess utsökta blandning av fördjupande politisk journalistik och analytiska utrikesreportage, av filosofi, religion, naturvetenskapliga rön och all slags kultur.

Dansk politik är bättre

Avsevärt lyckligare blir man av att följa dansk politik i stället för svensk. Här har robotidealet ännu inte fått fäste hos politikerna. Och många journalister, till och med på tv, försöker förklara själva politiken – inte bara spelet bakom. Här nöjer sig politikerna inte med jättestarka fördömanden av IS utan skickar både piloter och bombplan för att också i handling bekämpa mördarsekten. Det är välgörande att bo i ett land där den försvarspolitiska debatten utgår från insikten att Europa har USA att tacka för decennier av fred och säkerhet.

Och medan Stefan Löfven fortsätter mässa sitt meningslösa ”alla måste ta ansvar”, resonerar danska socialdemokrater kring möjligheten att starta läger i nordafrikanska länder, varifrån människor skulle ha möjlighet att söka asyl. Syftet skulle vara att stoppa människosmugglingen och drunkningskatastroferna, samt hindra den ström av ekonomiska migranter vars antal de europeiska samhällena inte kommer att kunna hantera framöver. 

”Danmark – lite enklare, lite ärligare”

 

Läs också:

Jag flyttar inte hem till vårdkrisens Sverige

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Susanna Birgersson är fristående kolumnist.

Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag