Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Susanna Birgersson

Liberalerna behövs som motvikt till C

Foto: NAINA HELEN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: LISA MATTISSON EXP
Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PELLE T NILSSON / SPA
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
1 / 15

En sammanslagning med Centerpartiet och Annie Lööfs grundlösa framtidsoptimism skulle omöjliggöra det liberala parti som verkligen behövs.

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Majoren ska dra sig tillbaka, Liberalerna ska välja ny härförare och vi frågar oss, som så ofta förr, behövs verkligen partiet? Vi har ju Centern och reformdrottningen Annie Lööf. Räcker inte det?

Nej, det gör det inte, det räcker inte alls. Centerpartiet består av ett spretigt knippe intressen och principer vars praktiska politik inte löser särskilt många av Sveriges akuta problem. 

Liberalerna kan erkänna målkonflikter

Att privatisera offentlig service är en komplicerad uppgift som kräver stor klokskap och extrem försiktighet – för Centerpartiet är det ett universalmedel. De negativa konsekvenserna av invandring existerar knappt – utom som bevis på att turordningsreglerna behöver luckras upp och, just det, den offentliga servicen privatiseras. Samhällets fundament, sådant som lag och ordning, försvar, skola, bildning och utbildning intresserar inte centerpartisterna nämnvärt.

Och Moderaterna är högerns socialdemokrater, i regeringsställning blir makten lätt viktigare än människan. Därför behövs Liberalerna.

Nu mer än på länge behövs ett parti som i sitt DNA har det där som Jan Björklund i alla fall stundtals lyckades förmedla: viljan att resonera, förmågan att erkänna målkonflikter, att med hjälp av liberala principer diskutera sig fram till en ståndpunkt. Men alltför ofta blev det liberala förhållningssättet i Björklunds händer ett hattande hit och dit, eller tvärtom, en väl rigid principfast. Om jag säger ”euron” förstår ni vad jag menar. 

Folkpartiets och sedermera Liberalernas opinionsproblem bottnar i oförmågan att bestämma sig för en riktning, för utan riktning kan man inte förklara vart man är på väg. Det är dags att på nytt identifiera ofriheten så som den tar sig uttryck i Sverige i dag, och konsekvent ställa sig på den lilla, människans sida; den enskilda, den egensinniga, den utsatta, den modiga, den fattiga, den utnyttjade, den särbegåvade.

En sammanslagning med C löser inte problemet

Sverige behöver politiker som vägrar lägga en enda krona på nya skrytbyggen så länge det finns kvinnor som behöver skyddade boenden. Politiker som prioriterar barnen som far illa, de som misshandlas, utnyttjas eller mobbas, de som växer upp med kriminella föräldrar, de som vanvårdas på grund av missbruk, de som behöver extra stöd i skolan.

Politiker som vågar beskära den av kommunikationsavdelningar och kundundersökningar nedlusade myndighetsvärlden – trots att deras kompisar är generaldirektörer. Politiker som gör ett ärligt försök att utreda samhällets mottagningskapacitet och reglera invandringen med det som utgångspunkt. Politiker som inte låtsas att vi kan ha både stor flyktinginvandring och intakt välfärd. 

Politiker som värnar humaniteten också i samhällets utkanter, på asylcenter och utvisningsförvar, i fängelser och på mentalsjukhus, på HVB-hem och slutna ungdomsboenden; undanskymda platser där mänsklig misär och desperation lätt ger grymheten grogrund. Vi behöver politiker som vågar använda kulturarvet för att skapa nationell samhörighet utan att för den skull hemfalla åt nationalistisk exkludering.

Jag är övertygad om att Liberalerna skulle kunna bli detta parti. Jag är lika övertygad om att en sammanslagning med Centerpartiet och Annie Lööfs grundlösa framtidsoptimism skulle omöjliggöra det.

 

Läs också: 

Om man vill att SD ska växa, då gör man så här?

 

LEDARSNACK: Hur är läget i krispartiet Liberalerna? Det diskuterar statsvetaren Svend Dahl och Linda Nordlund i en inspelning från november 2018.