Danska statsministern Lars Løkke Rasmussen behöver förhandla med oppositionen för att få igenom sin budget. Foto: NILS MEILVANG / AFP SCANPIX DENMARK
Danska statsministern Lars Løkke Rasmussen behöver förhandla med oppositionen för att få igenom sin budget. Foto: NILS MEILVANG / AFP SCANPIX DENMARK
Susanna Birgersson

Lär av danskarna och räds inte majoriteten

Publicerad

I Danmark förväntas alla partier försöka påverka politiken – även oppositionen.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Den visste inga gränser, den borgerliga upprördheten över att de rödgröna 2013 hade mage att tillsammans med Sverigedemokraterna hindra alliansregeringen från att höja skiktgränsen i den statliga inkomstskatten. Så fruktansvärt oansvarigt: ”Hur ska en minoritetsregering kunna ta ansvar för sin ekonomiska politik om oppositionen bryter ut delar av den?” Svaret borde givetvis ha varit att en minoritetsregering överhuvudtaget inte borde få igenom sin politik utan att först ha förankrat den hos en majoritet i riksdagen.

Efter SD:s inträde ljöd mantrat ”Sverige måste kunna styras av minoritetsregeringar” allt högre och kulminerade i Decemberöverenskommelsen, vilken enkelt uttryckt lyder: Vi ska hädanefter låtsas att minoritetsregeringar är majoritetsregeringar. Ja, ni minns förstås alltsammans lika bra som jag.

Allting är dramatiskt i Sverige

Nu är Decemberöverenskommelsen upphävd och ingen vet vare sig in eller ut. En del lever fortfarande kvar i DÖ-logikens paradigm, andra föreställer sig med fasa det ena drastiska alternativet efter det andra. S- och M-regering? Ja, nu är det så det måste bli! För anständighetens skull. Eller ska ni göra er beroende av SD, va? Ja, nödvändigt om inte Socialdemokraterna ska tillåtas styra i all evighet. I väntan på det politiska Alexanderhugget har oppositionen hotat med att fälla ett knippe ministrar för relativt modesta och rätt väntade skattehöjningar.

Alltsammans är så dramatiskt, konfliktnivån så hög, svårigheterna så oöverstigliga, föreställningarna om hur saker och ting måste gå till så hårt påsnörda. Ska vi inte snart stänga av dokusåpan och återigen låta politiken bli så där tråkig som den är tänkt att vara?

Dansk budget kräver förhandling

I torsdags presenterades den danska ”finansloven”. Det är de tre borgerliga regeringspartiernas budgetförslag för nästa år. Mest iögonfallande är att barnbidraget ska sänkas för familjer med fler än tre barn.

Men inget är klart i och med detta. Nu ska minoritetsregeringen förhandla med oppositionspartierna i syfte att så småningom få stöd i Folketinget. Socialdemokraterna har redan flaggat för att de vill se mer pengar till fler poliser. Gissningsvis kommer Dansk folkeparti vilja se större anslag till vården. Den slutgiltiga budgeten kommer i alla fall inte att se ut som det förslag som presenterades i förra veckan. 

Men det är ingen som ryar om att ”minoritetsregeringar måste kunna styra landet”. Ingen hotar med misstroendeförklaringar. Ingen tror att ansvarsutkrävandet nu är satt ur spel. Ingen är dödligt sårad. Däremot kommer en rad oppositionspartier att kunna driva igenom delar av sin politik, och det kommer att vara väldigt tydligt för väljarna vem som vill vad och vem som har lyckats med vad.

I Danmark förväntas nämligen alla partier försöka påverka politiken, även de som befinner sig i opposition. Därför är det också möjligt att regera i minoritet, utan att ge avkall på demokratins första bud, det där om majoritet. Men det kräver att politikerna vågar lita på att väljarna framför allt är intresserade av problemlösning samt att de förmår urskilja partiernas olikheter – trots att inte varje politisk konflikt blåses upp till regeringskrisnivå. Det kräver dessutom fingerfärdighet och ett hyfsat hövligt tonfall från regeringschefen. Se och lär.

 

Läs också:

Dansk tv talar klarspråk om integrationen 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Susanna Birgersson är fristående kolumnist.

Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag