32-årige Gabriel Wikström är sjukvårdsminister. Inte mycket att hålla i handen när svensk sjukvård krisar som aldrig förr, tycker Susanna Birgersson. Foto: CARL SANDIN
32-årige Gabriel Wikström är sjukvårdsminister. Inte mycket att hålla i handen när svensk sjukvård krisar som aldrig förr, tycker Susanna Birgersson. Foto: CARL SANDIN
Susanna Birgersson

Jag flyttar inte hem till vårdkrisens Sverige

Publicerad

Hur kan det komma sig att sjukvårdskrisen inte är en glödhet politisk fråga? Varför går det 20 Ygeman-intervjuer på varje tv-framträdande som sjukvårdsminister Gabriel Wikström gör?

Expressen getinglogga
Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Kvinnor skickas hem några timmar efter förlossning, även förstföderskor. Akuttiderna på vårdcentralerna ångar bort lika fort som daggen en sommarmorgon. Sjuka barn flygs utomlands.

Tusentals och åter tusentals operationer skjuts upp, och sedan skjuts de upp igen. Läkare lägger allt mer tid på att prioritera bland patienter, att bestämma vem som ska skickas hem, fast det egentligen inte är försvarbart ur vårdhänseende. 

Pengarna går till hyrläkare i stället för sjuksköterskelöner. Sköterskorna säger upp sig och de som stannar kvar knäar under stressen och extrapassen. 

Det är inte brottsstatistiken som gör mig tveksam till att flytta över sundet och hem till Sverige. Rätt eller fel föreställer jag mig att de platser där jag funderar på att bo fortfarande är trygga. Som amerikanska gated communiities, fast med osynliga, sociala stängsel. 

Det är orättvist så det skriker om det, men sanningen är ju att den del av brottsligheten som ökar och förråas, huvudsakligen drabbar dem som bor i så kallade utsatta områden.

Sjukvårdskris skrämmer mer än brottslighet och skolkaos

Skolsituationen gör mig betänksam. Är det så stökigt, dåligt och kravlöst som man får intryck av? Nog går det väl fortfarande att hitta hyfsade skolor, och visst kan man som förälder fylla i de bildningsluckor som uppstår av det överdrivna fokuset på ipad-träning och värdegrundsövning? Föreställer jag mig. 

Det är situationen inom vården som verkligen avskräcker. Och det lugnar mig inte ett dugg att det är den drygt 30-årige Gabriel Wikström som är sjukvårdsminister i detta läge. 

Vad har han gjort för att kvalificera sig för den uppgiften? 

Ibland tänker man förhoppningsfullt att krisen inte är en kris utan en samling olyckliga ögonblicksbilder, att det är de blodtörstiga medierna som ger en orättvist mörk bild av verklighetens på det stora hela rätt välfungerande sjukvård. 

Men tyvärr: För en vecka sedan berättade P1-programmet Kaliber om situationen inom primärvården. Så mycket som en femtedel av landets alla allmänspecialister hade svarat på en enkät om arbetsmiljön. 

Över hälften arbetar på vårdcentraler där det saknas läkare. 

Över hälften av de svarande arbetar deltid för att orka med. Jag hajar till och tittar på siffrorna igen; jo det stämmer. 470 av 900 orkar inte jobba heltid. 

Världens hårdaste skattetryck men brist på vårdplatser för barn

Dagen efter skrev Expressen om uppropet bland över 500 skånska primärvårdsläkare. Antalet vårdplatser i Sverige har minskat drastiskt de senaste tio åren och ligger nu i botten vid en europeisk jämförelse.

Krisen är på riktigt.

Så sluta med skrytbyggen. Stirra er inte blinda på pengarna. Det handlar om pengar – men inte bara om pengar. Titta på ledarskapet. Leta efter goda exempel. Var förmår politikerna samarbeta, över partigränser och mellan politiska nivåer, i stället för att blåsa upp varje tänkbar konflikt? 

Var finns de riktigt duktiga och uppskattade cheferna, och vad utmärker deras ledarstil? Var är medborgarna överlag nöjda med vården? 

I landet med ett av världens hårdaste skattetryck finns det inte tillräckligt med vårdplatser för svårt sjuka barn. 

Jag flyttar inte hem förrän ni har löst det. 

 

Läs också:

Vikten av att vara vuxen, värdig och välklädd 

Skyll inte vårdkrisen på Stockholm, Wikström

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för fler ledartexter och krönikor.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Susanna Birgersson är fristående kolumnist.

Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag